Wednesday, February 20, 2019

Resepi Ayam Paprik

Hai, dalam lama tak jenguk blog ni. Rasa macam dah bersawang sangat. Tapi bila fikir balik kan.. blog ni blog penyelamat untuk tulis resepi tau! hihi.
 Jadi harini nak share dengan korang semua resepi masak ayam paprik. 

Sebenarnya resepi ayam paprik ni sedap sangat tau lagi-lagi mak yang masakkan. Bila teringin rasa nak makan paprik je of course suruh mak masakkan. Tapi dah kahwin ni kena belajar lah kan resepinya. Bila-bila boleh cuba kat rumah sendiri. Jadi sempatlah aku menyalin resepi sesambil masak supaya tak lupa cara masaknya. Yang penting cara masak tu yang kena tahu baru hasilnya sedapp hingga menjilat jari tau. 




Bahan-bahan yang diperlukan:


  • Ayam cincang - potong 20 bahagian
  • Bawang merah
  • Bawang putiH
  • Halia
  • Cili kering



  • Sayur - biasanya guna carrot, kacang panjang dan kobis bunga.Carrot tetiba takde pulak.haha
  • Serai - ketuk je ,guna dalam 4-5 batang


  • Daun limat purut - wajib ada! kalau tak ada ni tak jadi la paprik korang. guna lebih kurang 1 plastik kecil then, koyak-koyakkan

      • Sos cili
      • Sos tiram
      • Kiub pati ayam 
      • Kicap manis

      * Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering blender sampai lumat. Tapi cili kering kena blender dulu kasi lumat sampai hilang biji, gituuuu. hehe


      Cara masak :


      • Tumis bahan blender dengan minyak secukupnya.
      • Sambil tu letak gula sikit, kiub dan serai.
      • Pastu masukkan segala macam sos yang di senaraikan tadi. Agak-agak jer..
      • Koyak-koyakkan limau purut biar sebati 
      • Dah didih lama, dah naik bau daun limau purut masukkan ayam. 
      • Biar didih lagi sekali, masukkan semua sayur yang dah siap di potong. 
      • Rasa dan agak-agak sayur dah lembut , tutup api.
      • Siap dan boleh dimakan dengan nasi yang panas. Fuhhh
      Dulu tak nak masak paprik sebab bahan dia banyak dan leceh. Tapi bila dah buat bahan dia memang banyak sikit , cuma cara dia tak lah leceh sangat. hihi. 



      Ok, pasni kena belajar masak rendang pula. Aku ni jenis orang yang kena buat sambil mak ajar baru konfiden nak masak masakan tu. Kalau tengok kat youtube, beribu cara orang berbeza tapi tak tahu mana satu yang sedappp.hehe. Jadi, kena belajar dengan mak jela, sebab masakan mak semuanya sedappp. hihi

      ada masa, aku tulis resepi lain pulak ye.
       Selamat mencuba!


      Tuesday, August 7, 2018

      Resepi : Ayam Masak Cili Api Kacang Buncis

      Assalamualaikum. Uii dah lama sangat tak share resepi masakan tau. Kadang kala tu sempat masak je tak menyempat nak tulis blog.hehe.
      Harini nak kongsi satu resepi ni sebab first time masak.Kalau nak tahu,  saya ni tak minat sangat sayur yang di masak.  Suka lagi makan ulam ulaman.
      Tapi selepas kahwin,  tahu jela. Kadang kala kena juga cuba selera orang lain. Hehe. Hikmahnya,  banyak juga la sayur yang saya dah makan berbanding masa bujang dulu memang makan kangkung dan bayam jela. Hihi


      Ok, bahan-bahan yang di perlukan:


      - ayam yang dah siap di potong dan di bersihkan
      - halia
      - bawang putih
      - bawang merah
      - cili padi
      - kacang buncis

      Cara masak:

      1. Goreng ayam dengan kunyit dan garam.  Tak perlu garing sangat.
      2. Ketepikan ayam. Blend kasar halia,  bawang merah, bawang putih dan cili api.
      3. Toskan air lepas blend sebab nak menumis.  Tumis dengan minyak yang secukupnya.
      3. Lepas dah naik bau,  masukkan ayam yang digoreng tadi dan kacang buncis. 
      4. Gaul sebati sambil letak garam dan rasa. Letak sedikit kicap untuk kasi warna dia nampak menarik.(bagi aku la. Hehe)
      5. Agak-agak kacang buncis dah sedikit layu,  tutup api.
      6. Sedia untuk dimakan!

      Simple je kan?
      Kalau dah tak tahu,  nak masak apa boleh la cuba resepi ni.


      Selamat mencuba! 

      Monday, August 6, 2018

      Menu Detox Santai Untuk Ibu Menyusu


      Menu Detox Santai untuk ibu menyusu yang nak turunkan berat badan. Mungkin ada orang kata,  menyusu badan bukan ke boleh bantu turunkan berat badan? Yes!  Memang boleh bantu turunkan berat badan,  tapi kita lupa sebenarnya berapa jumlah kalori yang terbakar semasa menyusu badan. Adakah sama jumlahnya dengan kalori yang masuk?

      Sebab itulah,  ada setengah ibu menyusu yang mengalami berat badan bagai di pam pam akibat selalu berasa lapar dan tak kisah tentang pemakanan yang di ambil. Amalan ini berlaku setiap hari.. minggu berganti minggu, bulan berganti bulan..  Tengok tengok berat makin naik walaupun menyusu anak.  Di mana silapnya?  Hehe

      Saya juga seorang ibu menyusu anak yang cuba untuk turunkan berat badan.  Berat asal saya sebelum mengandung ialah 52kg. Masa mengandung berat badan saya hampir mencecah 70kg dan selepas bersalin berat badan saya memang cepat turun tapi masih tidak dapat berat badan asal. Sekarang ni maintain 57kg.

      Saya membuat keputusan untuk cuba buat detox untuk kempiskan perut yang dah buncit selepas bersalin. Tak lawa la kan perut buncit macam mengandung tapi sebenarnya tak pun.Hihi. Alhamdulillah,  selepas buat detox santai ini tak sampai seminggu memang nampak kesan.  Cuma saya masih belum timbang berat badan terkini.  Hopefully banyak lah turun.  Target nak dapat berat asal kembali.  Boleh ke boleh?  Hehe.  Wait and seee ya. 

      Jadi,  saya nak kongsikan beberapa tips yang saya amalkan sepanjang detox santai.
      Antaranya:

      1. Untuk konsisten,  cuba buat 14 hari detox santai setiap bulan.
      2. Sepanjang 14 hari,  amalkan makan suku suku separuh
      3. Elakkan sarapan dengan makan nasi /karbo yang berat
      4. Tidak mengambil langsung minuman manis
      5.Tidak makan selepas maghrib dan lewat malam
      6. Kurangkan garam dalam masakan.
      7. Buat senaman kempiskan perut

      ini antara tips yang saya amalkan sebab fokus saya adalah untuk kempiskan perut.

      Senarai Menu Detox Santai.. 













      Tak sampai 14 hari pun buat sebab masa ni mak mertua datang rumah , tak dapat nak buat menu diet sangat. hehe. Apa pun memang enjoy dan seronok bila perut makin kempis.
       Sebelum ni perut buncit rasa macam mengandung je padahal mengandungi lemak je.

      Lebih bagus kalau anda dapat buat eat clean iaitu tak guna garam langsung. Macam yang ni saya hanya kurangkan garam, dan elak manis dan segala macam sos atau kicap.
      Oh ye, sambil detox santai sambil tu saya ambil juga supplemen detox shaklee untuk 
      bantu lebih dari segi pembuangan toksik dan pembakaran lemak. Tapi yang ni versi bajet dan 
      sangat mampu milik untuk anda yang usaha nak turunkan berat badan dan kempiskan perut.


      Set Detox Untuk Ibu Menyusu.


      BERMINAT NAK JOIN DETOX SANTAI?

      Anda boleh terus klik link ini untuk terus ke whatsapp saya.

      Sekiranya anda berminat nak join detox santai dengan konsultasi cara makan 
      detox yang berkesan , anda boleh terus hubungi saya di talian 0145010786. 

      Jom turunkan berat badan dan kekal sihat untuk keluarga! 






      Kecutkan Cyst Tanpa Pembedahan

      Kecutkan Cyst Tanpa Pembedahan yang mungkin ramai ingin tahu. Siapa je kat dunia ni sanggup dibelah perut melainkan bersalin sebab itu sahaja cara nak selamatkan nyawa bayi. Jadi,  saya ingin kongsikan satu cerita berdasarkan pengalaman customer saya sendiri yang berjaya kecutkan cyst tanpa pembedahan.




      Bagaimana cyst boleh terjadi?

      Secara hakikatnya, punca sebenar penyakit yang berkaitan peranakan atau rahim wanita ini tidaklah diketahui. Cuma sebagai langkah berjaga-jaga kita mestilah tahu apa simptoms yang menunjukkan cyst ini berlaku. 

      Punca cyst terjadi bermula daripada gangguan kitaran haid dan senggugut yang teruk.Satu kajian yang menunjukkan bahawa lebih kurang 50% wanita mengalaminya terutama wanita yang belum berkahwin dan wanita yang pernah melahirkan anak.

      Tanda-tanda Cyst

      - sakit di bawah perut
      - rasa kejang dan sakit mencucuk-cucuk
      - kerap membuang air kecil
      - perut sedikit membuncit
      - bila di sentuh dengan tangan, rasa ada ketulan keras
      - kadang kala sakit yang berpanjangan
      - senggugut teruk


      Kecutkan Cyst Dengan Jus Pati Vivix

      Pengalaman customer saya yang mengadu bahawa dia di sahkan cyst sebesar 3.6cm terus ingin ikhtiar dengan shaklee. Kebetulan masa ni memang dia dah beli shaklee untuk kesihatan anak dia.

      Dia menyatakan rasa takut dan risau kerana cyst tersebut makin membesar sehingga doktor kata akan lakukan pembedahan jika cyst tersebut tidak mengecut. Saya cadangkan kepada dia untuk ikhtiar  Vivix dan Omega untuk kecutkan cyst. 

      Alhamdulillah tak sampai seminggu dia amalkan secara konsisten, cyst dia dah pun kecut 1.7cm dan sekarang cyst dah hilang sepenuhnya. Syukur sangat asbab Shaklee, kesihatan dia bertambah baik dan tak perlu lagi risau sampai tak lalu nak makan. hehe

      Testimoni Kecutkan Cyst dengan Vivix Shaklee


      Makanan Penyebab Cyst

      Soya mengandungi phyto estrogen yang mempunyai fungsi seakan akan estrogen. Jadi apabila pesakit cyst makan soya ia akan mengakibatkan paras estrogen dalam badan tinggi dan menggalakkan pembesaran cyst.

      Oleh itu sebagai langkah awal pencegahan anda boleh segera berjumpa doktor jika anda mempunyai masalah senggugut yang teruk. Hal ini kerana lebih cepat anda tahu keadaan badan anda,  lagi mudah untuk anda cegah makanan yang boleh menyebabkan cyst.

      Oleh sebab itu juga,  saya amat mengalakkan anda membeli shaklee dengan pengedar sah shaklee di kawasan berdekatan anda yang mempunyai ilmu tentang produk.Banyak kes yang berlaku apabila customer membeli produk shaklee yang mempunyai kandungan soya telah mengakibatkan cyst mereka semakin membesar dengan jayanya. Jadi nak salah kan siapa? Produk atau anda yang tidak mendapatkan konsultasi produk dengan pengedar yang menjual?

      Berapa Harga Vivix?

      Sebotol vivix berharga RM475. Ya,  mahal bukan?  Tapi harga Vivix sangat berbaloi dan lebih murah daripada harga yang perlu anda bayar untuk melakukan pembedahan. Yang mana satu anda lebih mahukan antara kecutkan cyst atau lakukan pembedahan yang banyak risiko?

      Boleh baca kisah wanita dan kos bayaran untuk pembedahan cyst > Wanita ini disahkan menghidap Ovarian Cyst 
      Untuk anda yang berminat membeli Vivix shaklee boleh terus whatsapp saya dengan klik link ini kerana pada bulan ini shaklee buat Promosi Vivix Shaklee sepanjang bulan Ogos 2018.Jangan lepaskan peluang anda!

      Insyallah kandungan Vivix yang kaya dengan manfaat tumbuhan semulajadi yang tinggi antioksidan dapat membantu anda yang ingin ikhtiar untuk kecutkan cyst dengan selamat.Tak perlu ragu-ragu lagi kerana kandungan Vivix adalah ramuan 4 bahan tumbuhan semulajadi.Insyallah selamat dan berkesan.

      Bagaimana Nak Order Vivix?

      1. Whatsapp 0145010786 untuk order 
      2. COD sekitar Ampangan, Sikamat, Seremban, Senawang.

      No ID : 1211873




      Saturday, August 4, 2018

      Pengedar Vivix Shaklee Seremban

      Assalamualaikum, saya Diela Pengedar Vivix Shaklee Seremban yang membuat perkhidmatan COD dan POSLAJU ke seluruh Malaysia.Sekiranya anda ingin dapatkan Vivix Shaklee boleh terus hubungi saya di talian 0145010786 atau klik sini untuk terus ke whatsapp saya.

      Saya Pengedar Vivix Shaklee Seremban dari team SuperStarzFamily mendapat bimbingan dari pakar nutrisi dan doktor berpengalaman 22 tahun dalam shaklee.Jadi, cara makan Vivix Shaklee yang betul serta konsultasi secara berkesan akan diberikan anda sekiranya anda membeli Vivix dengan saya.

      PROMOSI VIVIX SHAKLEE 2018

      Sepanjang bulan Ogos ini,anda boleh beli Vivix dengan harga Promosi Vivix Shaklee yang mana sekiranya anda membeli :

      1. Beli 2 botol Vivix , anda akan mendapat 5% diskaun. 
      2. Beli 6 botol Vivix , anda akan mendapat 1 botol Vivix PERCUMA 




      Vivix Shaklee Untuk Siapa?

      Vivix Shaklee sesuai untuk semua peringkat umur.Walaupun dibotol Vivix di tulis tidak di uji kepada ibu hamil tapi Vivix Shaklee tidak memudaratkan kerana ianya minuman semulajadi bukanlah ubat sintetik.

      Kebiasaan orang yang mencari Vivix Shaklee untuk ikhtiar penyakit kronik seperti :
      • Kencing manis
      • Darah tinggi
      • Gout
      • Bell pasly
      • Alzheimer
      • Strok
      • Cyst
      • Endometriosis
      • PCOS
      • Fibroid
      • Kanser
      • Tibi
      • Luka Ceaser / Pembedahan
      • Denggi
      • Kolestrol
      • Buah pinggang bocor 
      • Resdung
      • Keputihan

      Apa kata mereka yang sudah ikhtiar dengan Vivix Shaklee..





      Sekiranya anda ingin mendapatkan VIVIX, anda boleh terus hubungi Cik Dila
       atau mana-mana pengedar team #superstarzfamily kerana team kami mendapat bimbingan 
      terus dari pakar nutrisi dan doktor berpengalaman serta pengetahuan produk 20 tahun.

      Pastikan anda dapatkan konsultasi dari team kami supaya anda mendapat
       vitamin shaklee yang sesuai dengan masalah anda.

      Klik : Daftar Ahli untuk dapatkan produk shaklee dengan harga lebih jimat
      No ID :1211873

      Friday, August 3, 2018

      Cara Daftar Ahli Shaklee 2018

      Cara daftar ahli shaklee 2018 yang mudah untuk anda mendapatkan produk shaklee dengan harga lebih jimat. Daftar Ahli Shaklee hanya RM75 sahaja untuk seumur hidup dan RM30 dikenakan untuk mengaktifkan keahlian dalam masa setahun. RM30 yang kita bayar tersebut akan di tukar menjadi e-voucher dan boleh digunakan untuk membeli produk shaklee.

      Cara Untuk Daftar Ahli Shaklee

      Biasanya bila customer mencari produk shaklee, saya akan tawarkan kepada customer untuk mendaftar sebagai ahli shaklee untuk mendapat harga yang lebih jimat. Ada 2 cara untuk daftar menjadi ahli shaklee.


      1. Daftar Ahli Shaklee dengan Yuran Keahlian RM75

      Syukur sangat bila GST dah takde ni, yuran keahlian shaklee pun murah je.Yuran keahlian shaklee ialah RM65 dan RM10 kos pos untuk hantar ke rumah anda buat kali pertama sahaja selepas anda mendaftar menjadi ahli shaklee.

      Apa yang anda dapat dengan Yuran Keahlian yang anda bayar?

      • Anda akan mendapat kit shaklee seperti gambar di bawah ini.Buku-buku ini anda boleh baca untuk kenal sejarah Shaklee, produk shaklee dan juga panduan untuk Bisnes Shaklee.
      • Anda akan dapat bimbingan serta cara makan yang betul sepanjang anda makan shaklee
      • Anda juga boleh buat BISNES SHAKLEE pada bila- bila masa sahaja dengan bimbingan saya.
      2. Daftar Ahli Shaklee Secara Percuma dengan ( pembelian produk RM650++)


      Cara 1 :

      Daftar ahli secara percuma dengan cara pembelian produk shaklee berjumlah RM650++ dalam satu resit. Sekiranya anda mahu daftar ahli secara percuma, anda juga boleh kumpul order bersama ahli keluarga, jiran-jiran serta kawan-kawan. 

      Cara 2 :

      Beli 2 botol VIVIX, secara automatik anda akan mendapat keahlian shaklee secara PERCUMA!
      Dengan cara ini bukan sekadar anda mendapat keahlian secara percuma, malah anda akan dapat CASH BONUS dari shaklee lebih kurang RM38 terus bank in ke akaun anda. Best ke best? 

      Daftar Ahli Shaklee Dengan Team SuperStarzFamily


      Kenapa anda mesti mendaftar ahli shaklee dengan team saya iaitu SuperStarzFamily?


      Team SuperStarzFamily mendapat bimbingan dari pakar nutrisi dan doktor berpengalaman 22 tahun dalam Shaklee. Jadi pengalaman ini kami gunakan untuk membantu anda yang mempunyai masalah kesihatan yang ingin berikhtiar dengan shaklee.

      Apa yang anda dapat sekiranya anda daftar dengan orang lain?

      Ramai customer yang datang mengadu mereka tak dapat konsultasi cara makan yang betul. Beli kat giant, shoppe, lazada memang harga shaklee lebih murah tapi anda tak dapat cara makan dengan betul sebab mereka takkan consult anda. Last-last anda sendiri yang akan mengagau sana sini nak cari cara makan vitamin shaklee.Bila apa-apa terjadi pada anda , anda pun tak tahu nak refer siapa.

      Di sebabkan itulah, saya sangat mengalakkan anda mencari pengedar sah shaklee untuk membeli produk shaklee. Kena ingat, vitamin shaklee ni bukan boleh sembarangan makan tanpa konsultasi yang betul terutama jika anda mempunyai masalah kesihatan yang kronik. Jadi , jika anda tidak mendapat konsultasi yang betul jangan salahkan vitamin shaklee jika tak berkesan pada diri anda. 

      Boleh ke saya nak bisnes selepas saya rasa vitamin shaklee berkesan pada diri saya?

      Boleh sangat! Syarat utama nak bisnes shaklee mestilah menjadi ahli shaklee. Yang kedua , anda mesti makan produk shaklee baru lah mudah untuk kongsi cerita dengan orang lain tentang shaklee. Dalam bisnes shaklee ni kita di ajar untuk kongsikan kebaikan vitamin shaklee dengan orang lain, bukan sekadar menjual sahaja. 


      Jadi macam mana?
      Berminat nak daftar ahli shaklee?

      Cepatt whatsapp 0145010786 untuk mendaftar dan 
      nikmati kelebihan menjadi ahli shaklee!









      Thursday, August 2, 2018

      Promosi VIVIX Ogos 2018

      Assalamualaikum semua! Rinduu nak berblogging kat sini.hehe. Doakan saya rajin untuk update blog ni ye.Blog ni saya tulis santai-santai je untuk berkongsi cerita mengenai shaklee dan resepi masakan sebab this is my favourite. hehe

      Ok, bulan Ogos ni, Shaklee ada buat promosi best untuk anda yang ingin ikhtiar masalah kesihatan dengan Shaklee. Promosi kali ni memang sangat jimat dan insyallah dapat membantu anda yang ingin membeli VIVIX. 

      Semua orang tahu, harga VIVIX memang mahal tapi jangan terkejut kerana VIVIX antara produk yang sangat laku untuk orang yang mempunyai masalah kesihatan yang kronik. Insyallah selagi kita usaha, selagi tu ada jalan untuk kita kembali sihat dengan izinNYA. Jadi jangan rasa membazir pula sebab produk shaklee bukan produk cap ayam yang baru di pasaran. Shaklee dah lama di pasaran dan mempunyai permintaan yang sangat tingi sehingga hari ini. Insyallah terbukti berkesan untuk anda yang ingin berikhtiar.

      PROMOSI VIVIX 2018

      Memandangkan GST dah takde, jadi harga vivix dah sangat murah! :)

      jom beli VIVIX sekarang!


      BELI 2 BOTOL VIVIX , DAPAT DISKAUN 5%!

      Apa keistimewaan yang bakal anda dapat jika anda grab promo ni?

      - Automatik PERCUMA keahlian ( Jimat RM75)
      - Dapat CASH BONUS dari Shaklee (RM38)
      - Dapat konsultasi dan cara makan yang betul
      - Dapat bimbingan pakar nutrisi dan doktor berpengalaman
      - Dapat jimat RM180 dari harga biasa

      wow! best ke best?



      BELI 6 BOTOL VIVIX, DAPAT FREE 1 BOTOL VIVIX LAGI! 

      Apa keistimewaan yang bakal anda dapat jika anda grab promo ni?

      - Automatik PERCUMA keahlian ( Jimat RM75)
      - Dapat CASH BONUS dari Shaklee (lebih kurang RM200)
      - Dapat konsultasi dan cara makan yang betul
      - Dapat bimbingan pakar nutrisi dan doktor berpengalaman
      - Dapat jimat RM570 dari harga biasa
      - Dapat FREE SEBOTOL VIVIX



      Mungkin ramai orang tanya betul ke VIVIX ni bagus? 

      Ya insyallah.. VIVIX mempunyai kandungan antioksidan paling kuat yang
       mampu membaiki sel-sel yang dah rosak dalam badan. Bila sel dalam badan banyak 
      yang dah rosak, sangat mudah penyakit datang. Jadi, Vivix bertindak untuk melindungi
       sel dari radikal bebas. 



      Antara testimoni customer yang amalkan VIVIX.
      Doktor kata SHAKLEE MEMANG BAGUS.


      ANTARA TESTIMONI CUSTOMER.

      APA KATA MEREKA...




      Sekiranya anda ingin mendapatkan VIVIX, anda boleh terus hubungi Cik Dila
       atau mana-mana pengedar team #superstarzfamily kerana team kami mendapat bimbingan 
      terus dari pakar nutrisi dan doktor berpengalaman serta pengetahuan produk 20 tahun.

      Pastikan anda dapatkan konsultasi dari team kami supaya anda mendapat
       vitamin shaklee yang sesuai dengan masalah anda.

      Klik : Daftar Ahli untuk dapatkan produk shaklee dengan harga lebih jimat
      No ID :1211873