Tuesday, February 23, 2016

Komplikasi Diabetes Jangka Panjang

bersambung kisah diabetes...

Seperti mana kita semua tahu pesakit Diabetes selalu pergi ke hospital untuk cucuk insulin kann?

Hakikatnya, insulin tidak dapat menyembuhkan diabetes, tetapi insulin hanya membantu pesakit untuk terus hidup.Pesakit diabetes tidak lagi mati kerana ketinggian paras gula dalam darah tetapi mereka terpaksa bertahan menghadapi komplikasi jangka panjang. 

apa dia komplikasi jangka panjang bagi pesakit diabetes ni?
ingat lagi tak penyakit 3 serangkai?

haaa, disinilah jawapannya kenapa dikatakan penyakit 3 serangkai.
kerana penyakit diabetes ni bersangkut paut dan akan turut memberi efek kepada jantung dan tekanan darah.

sebab tu, mencegah lebih baik daripada merawat.
bila dah kena , kos rawatan sangatlah tinggi.
daripada dapat satu penyakit , muncul pula penyakit yang lain.

so, mana pilihan anda?
tepuk dada tanya lah diri sendiri.

Antara komplikasi jangka panjang ialah :
- serangan jantung
- masalah mata 
- masalah saraf (neouronlogi)
- tekanan darah tinggi
- masalah ginjal (kegagalan ginjal berfungsi)
- jangkitan


PENYAKIT JANTUNG

Paras gula yang tinggi secara berterusan boleh merosakkan saluran darah melalui penimbunan plak arterosklerosis yang menyebabkan arteri-arteri yang menghubungi jantung menjadi semakin sempit.Pesakit diabetes juga  menghadapi 2 kali ganda lebih kemungkinan untuk ditimpa strok.

MASALAH MATA

Saluran-saluran darah kecil ke retina boleh menjadi rosak dan mengakibatkan kehilangan penglihatan atau kebutaan. 9 daripada 10 pesakit diabetes akan mengalami kerosakan pada retina dalam masa 20 tahun. (Retina ialah lapisan di sebelah belakang mata dimana cahaya diterima dan kemudian dihantar ke otak)

Kapilari di sepanjang permukaan dalaman retina mula berganda atau membiak barangkali sebagai tindakbalas terhadap pengurangan bekalan oksigen ke mata.Saluran-saluran darah baru ini cuba membawa lebih banyak oksigen ke kawasan ini, tetapi saluran-saluran ini sangat rapuh.Ia boleh terpecah dan mengeluarkan darah yang tersebar ke beberapa bahagian mata.Ini mengakibatkan penglihatan menjadi kabur dan samar-samar boleh menyebabkan retina terpisah.

MASALAH SARAF

Fungsi saraf juga boleh terjejas.sesetengah daripada gejalanya ialah berdenyut-denyut, berasa seperti dicucuk oleh jarum-jarum, kepanasan, gatal-gatal,kebas dan kadangkala sakit yang teruk.Kebiasaannya berlaku kadangkala dan paling kerap menyerang kaki dan paha.Penyempitan arteri-arteri bersaiz sederhana di paha dan kaki, zakar dan kulit menyebabkan :
-  gangren, ulser kaki tidak menyembuh dengan baik sehingga sebahagian daripada kaki terpaksa dikudungkan
- mati pucuk bagi lelaki kerana bekalan darah ke zakar tidak mencukupi
- penyembuhan luka tidak memuaskan


MASALAH GINJAL

Jika diabetes bermula ketika usia lebih muda, maka jangka masa ia berlangsung lebih panjang dan jika kurang mengawal paras gula lebih besar kemungkinan akan menghadapi masalah buah pinggang atau ginjal.Hampir kesemua pesakit diabetes bergantung pada insulin,sedikit sebanyak mengalami kerosakan buah pinggang tetapi bagi kebanyakkan orang ia tidak menimbulkan sebarang gejala atau masalah.Kegagalab buah pinggang menyebabkan 48% daripada semua kematian akibat diabetes yang dihidapi sebelum umur 20 tahun.

JANGKITAN

Pesakit diabetes lebih mudah dijangkiti oleh jangkitan-jangkitan berbanding pesakit bukan diabetes.Inin bermakna pesakit diabetes mestilah mengekalkan sistem imun mereka dalam keadaan yang optimum.




jadi , apa yang anda dapat setelah mengetahui penyakit 
yang berkaitan dengan DIABETES yang bakal anda hadapi 
sekiranya anda disahkan menghidap DIABETES?


pertama sekali, 
masih belum terlambat untuk anda berusaha.
setiap masalah pasti ada jalan keluar.

berikhtiarlah dengan vitamin shaklee 
bukan bergantung kepada ubat.
sebab ubat hanya stopkan penyakit
tapi vitamin membantu anda sembuh dari penyakit untuk 
kekal sihat dan lebih cergas.


JOM TENGOK BAGAIMANA VIVIX 
MEMBANTU PULIHKAN STROK DAN ANGIN AHMAR.





NUTRIFERON IMMUNE BOOSTER
interferon semulajadi didunia,
hanya terdapat di NUTRIFERON SHAKLEE sahaja,
membantu mengukuhkan sistem imun 



SEKIRANYA BERMINAT BOLEH HUBUNGI
TERUS DI TALIAN 0145010786 
UNTUK SEBARANG ORDER ATAU PERTANYAAN


instagram : shakleebydieyla




Monday, February 22, 2016

STEVIA bukan ubat kencing manis

Sekarang ramai orang sudah bertukar kepada stevia & meninggalkan gula putih yang 
dikatakan penyebab banyak penyakit.
Namun perlu diingatkan Stevia bukan ubat kencing manis tetapi adalah alternatif 

kepada gula sebagai pemanis dan ianya 150 kali ganda lebih manis daripada gula.

Stevia dihasilkan daripada pokok "Stevia rebaudiana". 
Justeru stevia adalah pemanis semulajadi.

Alternatif lain bagi pemanis makanan & minuman ialah pemanis jenis sintetik,

 contohnya Erythritol.

Yang menarik tentang pemanis makanan, sama ada semulajadi atau sintetik ,

 ia tak mengandung kalori.



Tapi betulkan persepsi anda mengenai pemanis-pemanis makanan ini.

Mereka berfungsi sebagai PENGGANTI GULA dalam minuman.

Khusus bagi individu yang sukar meninggalkan

 minuman manis dalam menu setiap hari.
Tapi ia langsung tidak menurunkan paras gula dalam darah dan

tidak mencegah kencing manis.

Cuba fikir balik,walaupun tiada gula dalam minuman anda, tapi makanan-makanan lain
yang anda makan secara tidak terkawal boleh meningkatkan paras gula dan risiko 
menghidap kencing manis tetap ada.
Anda boleh gunakan Stevia atau apa saja untuk gantikan gula dalam minuman, tapi mesti 
pastikan pengambilan makanan yang sihat & seimbang juga.


instagram: shakleebydieyla

Sunday, February 21, 2016

Diabetes Kembali Normal

Hai apa khabar warga blog sekalian :)
Assalamualaikum. Moga hari ini lebih baik daripada semalam.

Mulakan hidup anda dengan senyuman dan sentiasa berfikiran positif.yeahhh! Hehe.semangattt!!

Penyakit yang paling kronik agak2 korang apa?
Haaa cepat fikir bagi otak berfungsi sikit.hihihi

Biasa tak dengar ' penyakit 3 serangkai'
Iaitu diabetes, darah tinggi dan kencing manis.

Rata2 rakyat Malaysia ni memang biasa dah dengan penyakit 3 serangkai ni. Lagi sadis baru umur 20-an dah ada penyakit serius ni.

Haaa serius ke penyakit ni?

YES sangat serius.. nak katakan tahap keseriusan penyakit ni sampai tahap kalo terkena penyakit ni RISIKO BESAR boleh berakhir dengan kematian.


Nauzubillahiminzalik.
Moga kita tergolong dalam golongan orang yang menjaga kesihatan sebab Allah suruh kita sayang diri sendiri dulu baru sayang orang lain.so, kena jaga kesihatan diri dulu dengan mengamalkan gaya hidup sihat! 



Ok.untuk entry kali ni jom berkenalan dan kenali peribadi Diabetes ni.
Haa, kenape kena kenal pulak kan! ehh, mestilah kena kenal supaya kita dapat mengelakkan diri daripada terkena DIABETES ni. Sayang diri kann? 
 (Yang lagi 2 serangkai saya akan terangkan pada next entry insyallah)



Secara ringkasnya,
DIABETES ialah gangguan pada kefungsian badan untuk menggunakan gula , atau glukosa iaitu bahan bakar asas badan. Pendek kata, diabetes ni terjadi apabila bacaan gula dalam darah meningkat melebihi tahap normal.


Ok, tengok sini dan check diri kita.
* tengok Bacaan Glukosa tu ye






Diabetes terbahagi kepada DUA:

Jenis 1 : Diabetes juvana
Jenis 2 : Diabetes permulaaan dewasa


Diabetes jenis 1 ni terjadi semasa kanak-kanak atau bayi.
ia juga dikenali sebagai melitus bergantung insulin( IDDM) kerana seseorang yang bergantung pada insukin terpaksa mengambil suntikan insulin setiap hari untuk terus hidup.

Diabetes jenis 2 pula paling kerap berlaku pada pertengahan unur.
Ia juga dikenali sebagai diabetes tidak bergantung insulin( INDDM) kerana jenis ni bukan kerana ketidakupayaan badan untuk menggunanya secara berkesan.
Banyak yang boleh dilakukan dengan mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengubah perjalanan jenis 2 ini.


Kira- kira 90% penghidap diabetes menghidap jenis 2 ini.

Diabetes jenis 2 ni paling biasa dijumpai.
Jenis 2 ni seringkali tidak mempunyai simptoms yang biasa seperti jenis 1 seperti :

  • kerap membuang air kecil
  • sering kehausan
  • sering penat
  • luka semakin teruk
  • sering lapar
  • berat badan susut mendadak

Diabetes jenis 2 ini paling kerap dijumpai semasa 
melakukan ujian air kencing atau darah.
kebiasaannya pesakit mempunyai berat badan yang berlebihan dan lingkungan pertengahan umur dan tidak aktif.




Tindakan yang biasa diambil untuk diabetes jenis 2 ini ialah 

- mengurangkan berat badan
- mengubah diet
- mengamalkan senaman
- mengambil pengubatan anti diabetes secara oral



ok, dah kenalkan siapa tu DIABETES? 
jadi , apa next action kita?

sama-samalah kita berusaha menghindari penyakit ni 
dengan mengamalkan gaya hidup sihat dengan cara 
jaga pemakanan, jaga kesihatan, banyakkan bersenam.
tak lupa juga berdoa moga ALLAH 
hindarkan kita daripada penyakit berbahaya.

JADILAH ORANG YANG AKTIF.
sebab orang aktif jarang kena sakit.
tapi kalau kena sakit juga anggaplah itu kifarah dosa
dari ALLAH setelah kita berusaha 
menjaga diri.

kepada sesiapa yang inginkan kesihatan optimum 
 boleh amalkan VITAMIN SHAKLEE.
boleh juga hadiahkan kepada mak ayah 
adik beradik, pak sedara mak sedara yang 
ada penyakit kronik.


Jom tengok bagaimana 
VITAMIN SHAKLEE boleh membantu 
pesakit DIABETES.

VIVIX TONIK AJAIB UNTUK PENYAKIT KRONIK.





SEKIRANYA BERMINAT BOLEH HUBUNGI TERUS
DI TALIAN 0145010786 UNTUK SEBARANG
PERTANYAAN ATAU ORDER.

instagram: shakleebydieyla



GLA SHAKLEE bukan sahaja untuk wanita

GLA COMPLEX


Kebanyakkan GLA iaitu Gamma linolenic acid yang tersedia dipasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil ( EPO), manakala GLA SHAKLEE diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO.Borage adalah 3 kali lebih dari segi biovailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO.Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik dikawasan Saskatchewan.

Setiap kapsul GLA mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6.Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard, antioksidan semulajadi yang dipatenkan. Biovailabilitinya dibuktikan secara klinikal dimana ia mampu menyerap dan mengandun ke dalam sel dan tisu.


SUMBER ASLI GLA

1. Borage Seed 17%-25%
2. Blackcurrant 15%-20%
3. EPO 7%-10%

the most concentrated natural GLA is from borage seed.



MANFAAT UTAMA GLA

  • Herba tradisi yang dipercayai 
  • Mengawal selia estrogen dan testosteron
  • Melambatkan menopaus
  • Memperbaiki prostatomegaly
  • Menentang kanser
  • Memperbaiki inflamasi kulit
  • Menghalang komplikasi diabetes
  • Pelangsingan dan menghalang tambah berat badan
  • Menghalang tekanan darah tinggi
  • Memperbaiki tekstur rambut
  • Hiperaktif dan Autisma ( ADD/ADHD)

Ramai yang salah anggap bahawa GLA hanyalah untuk wanita sahaja.Sebenarnya supplemen GLA asid linoleik yang sama penting seperti asid amino tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia hanya boleh diperolehi dari makanan.Jadi, sangat penting untuk kanak-kanak, remaja, dewasa, dan juga selepas menopaus dan andropause ( menopaus lelaki).


SEKIRANYA BERMINAT BOLEH HUBUNGI 
TERUS DI TALIAN 0145010786 UNTUK SEBARANG PERTANYAAN DAN ORDER.

instagram : shakleebydieyla



Friday, February 19, 2016

Keputihan hilang dengan SHAKLEE.betul ke?

ASSALAMUALAIKUM.
hai semua apa khabar harini?
apa khabar iman petang2 ni?

Moga kita sentiasa memperbaiki dan meningkatkan iman kita. :)

KEPUTIHAN HILANG DENGAN SHAKLEE.
BETUL KEE???

Haaaa, petang ni nak share mengenai Vitamin Shaklee 
untuk masalah KEPUTIHAN.
Boleh baca entry yang lepas disini mengenai KEPUTIHAN.
saya pon dah terangkan panjang lebar apa itu keputihan.


Bagi sesiapa yang ingin mengatasi masalah keputihan dengan vitamin shaklee.
Boleh ikhtiar dengan SET KEPUTIHAN SHAKLEE.
Masih belum terlambat untuk cuba set ini.





APA FUNGSI GLA COMPLEX, ALFALFA COMPLEX & GARLIC COMPLEX 
dalam merawat KEPUTIHAN?


ok, jom saya citer satu satu ye.

GLA COMPLEX   
 (Gamma Linolenic Acid) 

GLA Complex mampu menghalang bakteria daripada terus merebak  selain menstabilkan hormon.GLA ni macam EPO (Evening Primrose Oil, dalam EPO pun ada GLA)  tapi bezanya yang GLA Complex Shaklee ini dihasilkan daripada borage yang mengandungi lebih 2 kali ganda GLA dalam EPO dan 3 kali ganda berkesan dari EPO biasa di pasaran. Lagi pula ia ada minyak sunflower dan vitamin E yang meningkatkan keberkesanannya. Jadi GLA ini memang sangat “powerful”. Siapa period tak teratur pon boleh amalkan untuk rancang hamil.


GARLIC COMPLEX 
Setiap tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih.

Garlic Complex merupakan antibiotik dan antikulat semulajadi yang berupaya menentang jangkitan kuman pada faraj dan ia juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan. Nama pon garlic,so  sama fungsi macam bawang putih tapi takkan nak telan bawang putih lak kann. tak sanggup den.hihi. so, telan je garlic complex shaklee ni. kan senang? 

ALFALFA COMPLEX

Alfafa Complex merupakan raja tumbuhan yang kaya dengan klorofil yang bersifat antikulat.Pengambilan pertama kali mungkin anda akan mendapati keputihan yang keluar lebih banyak dari sebelumnya.Jangan bimbang dan teruskan pengambilan sehingga ia berkurangan.Alfalfa juga membantu melawan alahan serta mengalkalikan badan yang berasid.



MALU UNTUK BERBINCANG MENGENAI KEPUTIHAN?

jangan malu 
jangan segan
esok lusa kita yang merana.
SO TAKE YOUR ACTION NOW!


SEKIRANYA BERMINAT BOLEH BERHUBUNG 
TERUS DI TALIAN 0145010786 UNTUK SEBARANG
 PERTANYAAN DAN ORDER.




#shakleebydieyla

Thursday, February 18, 2016

Apa Itu Keputihan?

Assalamualaikum selamat pagi uolss.
dah sarapan ke belum? 
dah nak tengahari da oii ngape tak sarapan lagi. hihi.


ok, harini nak citer pasal 


KEPUTIHAN

keputihan dengan perempuan tak dapat dipisahkan!




sebut pasal KEPUTIHAN muka masing masing
mesti cam ni kann. 
hehe 

Perempuan kena amik serius mengenai keputihan ni
sebab ada yang normal dan  ada yang tak normal.
haaaa. so, first sekali kena tahu..


APA ITU KEPUTIHAN?

Keputihan adalah cecair lebihan yang keluar dari vagina perempuan.
Kebiasaannya bermula dari umur remaja hingga dewasa.


BAGAIMANA TERJADINYA KEPUTIHAN INI?


Keputihan berlaku kerana bahagian alat sulit ( vagina) wanita amat sensitif pada perubahan persekitaran terutama keasidan dan kealkalian. 
Sebab tu, setiap perubahan sama ada disebabkan jangkitan kuman seperti 
bakteria, virus dan kulat, penggunaan produk pembersih atau persekitaran akan menyebabkan ketidakselesaan , gatal atau 
mengeluarkan keputihan yang tidak normal serta berbau.


TAHUKAH ANDA ?
LELEHAN CECAIR YANG KELUAR DARI FARAJ WANITA 
BERUBAH MENGIKUT PERUBAHAN HORMON, PENYAKIT DALAMAN,
PERUBAHAN MENTAL


ok, jom check kita yang normal ke tak.
kalau tak normal kena cepat pi klinik untuk checkup
sama ada serius atau tak.
JANGAN PANDANG RINGAN ye kaum hawa sekalian.


CIRI KEPUTIHAN NORMAL
  • keluar cecair dalam kuantiti sedikit. bergantung pada aktiviti seharian.biasanya kalau lasak dan banyak bergerak akan keluar lebih sikit. tapi takde la sampai basah seluar dalam uolsss tau. 
  • warna cecair tu jernih / putih
  • tidak berbau
  • tidak menimbulkan rasa gatal
  • cecair bersifat cair


CIRI KEPUTIHAN TAK NORMAL
  • keluar cecair dalam kuantiti yang banyak sampai kerap tukar pantyliner
  • warna cecair kuning kecoklatan hingga kehijauan
  • berbau busuk 
  • menimbulkan rasa gatal-gatal
  • cecair bersifat kenyal





ok, memasing dah check kan.
sekarang nak bagi tips penjagaan agar terhindar dari
KEPUTIHAN yang boleh membawa penyakit serius.


TIPS MENGATASI KEPUTIHAN

  1. Cara membilas bahagian faraj setelah membuang air besar atau kecil ialah dengan membilas dari depan ke belakang. angkat tangan dan ulang dari depan ke belakang.( yang ni memang saya amalkan sebab selama ni taktahu.bila dah kena jangkitan kuman terus amalkan sampai sekarang.hihi)
  2. Pastikan seluar dalam kita sentiasa kering sebab bakteria sangat cepat bertindak kalau seluar dalam kita lembap.Kalu dah basah sangat tukar je baru 
  3. Pastikan toilet yang digunakan bersih. (bab ni paling menyampah kalau guna toilet awam sebab kalau kotor memang saya takkan masuk)
  4. Jangn guna produk pembersih vagina tu sebab kita tak tahu bahan kimia apa dalam tu. kalau nak pakai jugak gi rebus sirih haa cebok dengan air sirih lagi selamat.

Jangan sesekali pandang remeh soal kebersihan luaran dan dalaman kita.
silap pandang boleh jadi masalah besar dalam kehidupan kita.



Sekiranya anda ada masalah keputihan segeralah berjumpa dengan doktor
 atau anda juga boleh hubungi saya terus di talian 0145010786
untuk konsultasi masalah keputihan dengan vitamin Shaklee.







Sunday, February 14, 2016

HERBAL BLEND @ Multipurpose Cream terbaik!!

ASSALAMUALAIKUM.
Selamat petang uolsss.
harini nak cerita pasal HERBAL BLEND iaitu multipurpose cream yang super duper best! 

haaa, nilah rupa HERBAL BLEND SHAKLEE.



HERBAL BLEND ni sangat-sangat best dipakai dan boleh dipakai oleh semua peringkat umur.
baby pon boleh pakai tarak masalah ooo.hehe
 MESTI cuba krim ni sebab sangat-sangat-sangat MURAH dan BERBALOI.
Lebih selamat!
Lebih jimat!
Lebih murah!

Kenapa kena pilih HERBAL BLEND? 
sebab Krim ini diperbuat daripada bahan semulajadi
 iaitu tumbuhan seperti sage, horse chestnut, yarrow dan rosemary.



Tumbuhan-tumbuhan ini telah digunakan sejak
 berzaman untuk kecantikan kulit. 
Bukan itu saja ia sangat banyak kegunaannya, 

contohnya ..

DAUN SAGE sebagai pembasmi kuman.


*Sage meransang pembaharuan sel kulit dan meningkatkan peredaran darah. Ia juga baik untuk mengurangkan selulit, masalah jerawat, kaki makan air dan kulit pecah, dan melegakan gejala-gejala ekzema dan psoriasis.


HORSE CHESNUT sebagai agen antiradang

*Horse Chesnut digunakan untuk menghilangkan tanda kegelapan (dark circle) bawah mata dan bersifat anti-radang


ROSEMARY digunakan untuk melegakan sakit.

*Rosemary memberi manfaat kepada phyto-nutrien, anti- oksidan, dan mempunyai asid penting. 
Ia kaya dengan vitamin C


YARROW bagus dalam meredakan ruam


* Yarrow  bukan sahaja boleh dimakan sebagai salad tetapi banyak digunakan secara tradisional bagi mengubati demam, selsema dan ketidakselesaan perut. Ia juga sangat  bagus untuk masalah ruam dan penyembuhan luka. Malah di sesetengah tempat tumbuhan ini dikunyah untuk melegakan sakit pada gigi



Keistimewaan krim ini ialah :
ia diperbuat dari tumbuhan,
 diuji secara klinikal 
 yang penting tiada bahan kimia! 


Haruslah kita sedari, krim dan losyen kebanyakannya mengandungi bahan berbahaya
 seperti Paraben dan sebagainya.


Jadi bertukarlah kepada Herbal Blend sebelum merisikokan anak anda
 dengan carcinogen (penyebab kanser) dari krim lampin dan losyen mereka!


APA FUNGSI HERBAL BLEND NI?

  • Melembutkan kulit / tumit kasar
  • Merawat ruam susu / ruam panas / ruam lampin / muka / kepala 
  • Menghilangkan luka dan merawat eczema
  • Melegakan gigitan serangga / nyamuk
  • Merawat kulit gatal
  • Menghilangkan parut jerawat / parut chicken pox
  • Losyen harian untuk kulit kering
  • Krim urut badan lenguh
  • Merawat kesan luka melecur 
  • Melegakan badan / kepala ketika tidak sihat


Apa Keistimewaan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream?✌

Dingin pada kulit
Ekstrak herba semulajadi
Tidak berminyak
Mudah meresap
Aroma menyenangkan
Mudah digunakan
Mudah dibawa
Sesuai untuk semua golongan
Dijamin berkesan
Halal
❌Tanpa paraben dan steroid





JOM TENGOK TESTIMONI MEREKA YANG SUDAH 
MENGGUNAKAN HERBAL BLEND.






Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan
 Herbal Blend® Multi-Purpose Cream Shaklee pada harga istimewa. 


SEKIRANYA ANDA BERMINAT,
HUBUNGI SAYA SEKARANG UNTUK KONSULTASI 
PRODUK MENGIKUT KESESUAIAN ANDA
0145010786 ✌😊✌

#shakleebydieyla