Saturday, October 15, 2016

Tips Merancang Percutian Ke Cameron Highland



Semua orang pasti mengimpikan tempat yang cantik yang penuh dengan alam semulajadi ini untuk dijadikan tempat bercuti. Sama juga dengan saya. Sejak bujang lagi memang mengimpikan destinasi impian untuk pergi bercuti bersama suami tercinta kat CAMERON HIGHLAND ni. hehe
Memandangkan belum tahu lagi masa yang sesuai untuk pergi dan sambil-sambil tengah kumpul duit dalam tabung travel , sempat juga saya survey-survey beberapa blog yang cerita pasal suasana di sana. At least saya juga dapat sedikit gambaran sebelum pergi ke sana. So exciteddd! haha. 

mungkin ada yang dah pergi berkali-kali sampai dah lali ( untunglahh) hehe. tapi saya yakin mesti tak puas kan kalau pergi sana sebab nya tempat memang cantik subhanallah! cumanya JEM teruk sikit laaa kan kalau salah timing. tapi dengar-dengar hari biasa pon jem jugaks.. ehh..

ok, sebelum nak pergi, kita mesti kena buat persediaan dan rancang kos supaya tak terkurang bajet nanti. terlebih bajet takpee. hihi.apa yang saya dapat setelah survey beberapa blog dan google,perkara yang paling penting sebelum pergi ke Cameron Highland :

1. Pemilihan Masa Yang Betul
Rancang untuk pergi waktu hari weekdays sebab hari cuti atau cuti umum memang ramai orang dan harga penginapan pon boleh naik berlipat ganda. So nak bajet kena pergi hari weekdays. Dan plan siap2 penginapan kat sana.

2. Kos Pergi Balik
Kos yang perlu ada satu kepala lebih kurang RM500 ( ni lebih takpe, takmau bajet2 sangat kang tercekik). hihi. yang paling penting penginapan , duit makan dan duit minyak .duit shopping barang boleh bajet.Utama kan yang penting dulu. 

3. Jalan Yang Selamat Atau Jalan Yang Cepat
Pilih jalan yang terbaik. Ada yang cadangkan lalu tol Tapah (lebih dekat ) tapi jalan macam ular kena palu. Lagi satu boleh lalu Tol Simpang Pulai ( jauh skit) tapi jalan lebih selamat. Pilih mana yang dekat laa kan tapi nak lagi selamat jauh sikit takpe.

4. Berapa tempat nak pergi kat sana?
Banyak tempat menarik yang boleh pergi dan jarak ke satu tempat ke satu tempat tak jauh sangat cumanya makan masa kalau jem.Tempat yang nak pergi sangat kat sana ialah Pasar malam brinchang, Taman rama-rama, Kea Farm, ladang teh boh , dan banyak lagi tak ingat pulak nama tempatnya. hihi. Tapi of course lah nak pergi semua tempat best kat sana! hehe

5. Nak spend masa berapa lama kat sana? 
Rancang masa nak pergi. sehari ke dua hari ke . kalau nak jalan semua tempat ,mungkin 3 hari 2 malam adalah yang terbaik kan?  boleh menikmati sikit, takdelah rushing sangat nak pergi semua tempat dalam masa satu hari.. ye dak?

6. Siapkan mental dan fizikal. 
Bawa kelengkapan peribadi dan payung supaya tak bazir duit nak beli barang-barang keperluan yang remeh camni kat sana nanti. Jimat bajet. Dan paling penting kena bersedia untuk belajar sabar bila menempuh jem sebabnya ramai yang kata memang sokmo sangat jem kat sana! hehe.

Apa-apa pon perancangan yang saya simpulkan ni untuk jimatkan perbelanjaan. kalau ada duit lebih tak perlu bajet sangat pon. hehe. Rezeki masing-masing. Insyallah kalau sampai rezeki kami, saya buat khas entry untuk cerita pengalaman sepanjang berada di Cameron Highland. 

Semoga bermanfaat! 
Mungkin ada yang dah pernah pergi , boleh la bagi komen penambahan mana-mana yang saya terlepas pandang. 

Terima kasih sudi baca :)

Friday, October 14, 2016

3 Mindset Yang Perlu Anda Ubah Untuk Menjadi Manusia Berjaya

Orang yang berjaya mesti menggunakan 3 Mindset ini untuk melangkah menuju kejayaan.
3 Mindset ini mereka guna dan amalkan dalam apa jua situasi yang mereka hadapi.

Nak tahu apa 3 MINDSET ini? 

1. " Saya akan bertindak SEGERA, SEKARANG, DAN SAAT INI jugak"

Orang berjaya tidak akan menangguh untuk berjaya. Mindset ini perlu diterapkan dalam diri untuk menjadi manusia yang berjaya.Orang yang berjaya itu tiada alasan untuk bertindak dan akan terus bertindak sekarang juga!

2. " Setiap masalah akan ada jalan penyelesaian"

Bila di uji dengan masalah, manusia sering menganggap ianya alasan. Tapi orang yang berjaya tahu dan yakin bahawa setiap masalah pasti ada penyelesaian dan akan berusaha sedaya mampu untuk mengatasi masalah bukan hanya duduk dan bertawakal sahaja.

Seperti mana dalam surah Al- Syarh :
" Settiap bersama kesusahan itu pasti ada kesenangan"

3. " Saya akan sentiasa positif "

Banyak kajian telah dijalankan sebelum ini menunjukkan bahawa pemikiran positif mahupun negatif akan mempengaruhi peribadi seseorang. Pemikiran positif akan mendorong kepada tindakan yang positif. Sebab itu, ramai orang yang berjaya sentiasa mempositifkan diri walau dalam apa sekalipon. Dan tindakan yang positif itu menuju ke arah keputusan yang positif juga iaitu KEJAYAAN.


Pendek kata , 
JOM UBAH MINDSET KITA UNTUK MENJADI MANUSIA YANG BERJAYA DI DUNIA DAN SI AKHIRAT !

SALAM POSITIF , KAYA DAN BAHAGIA SELALU :)


Thursday, October 13, 2016

Nasi Goreng Kicap Telur Goreng

Assalamualaikum, salam Jumaat buat warga blogger sekalian. Moga-moga dikurniakan kesihatan yang baik di hari yang mulia ini. Ok, harini nak kongsikan resepi Nasi Goreng Kicap .Walaupon nampak macam simple tapi saya suka kongsikan di blog supaya mudah untuk dijadikan rujukan kot-kot la terlupa nanti. hehe.


Sebenarnya , ini kali pertama saya masak Nasi Goreng Kicap. Sebelum ni memang tak pernah pon buat sampai lah suami tercinta pernah cakap nak makan nasi goreng kicap. Almaklum, suami memang suka bab makan ni. Masak je apa pon kompem licin dia makan. hehe.

Jadinya , ini first timer masak dan Alhamdulillah memang sedap! haha. puji diri sendiri. tapi serius memang sedap lagi-lagi makan dengan telur mata!
Nasi goreng kicap ni mengimbau kenangan masa saya sekolah menengah dulu. Nasi goreng acik kantin yang memang sedap, pekena pulak dengan sambal! perghhhh kecur air liur tengah menaip nih! haha.

okla, jom tengok apa bahan-bahannya.

BAHAN-BAHAN :


  • Ikan bilis hujung jari ( segengam pon boleh, ikut hati memasing k)
  • bawang merah ( hiris halus)
  • bawang putih ( racik kecik-kecik)
  • cili padi ( potong serong)
  • minyak untuk menumis
  • nasi yang telah masak dan disejukkan. 
  • isi ayam ( nak masuk sayur pon boleh)
  • Kicap masin dan kicap manis

CARA MASAK :

  1.  Panaskan minyak
  2.  Goreng ikan bilis.
  3. Agak-agak nak garing , masukkan bawang putih dan bawang merah.
  4. Masukkan isi ayam dan gaul biar sebati dan sedikit garing.
  5. Masukkan nasi dan cili potong.
  6. Sambil kacau nasi , sambil masukkan kicap masin dan kicap masin.
  7. Kacau sampai sebati dan rasa.
  8. Kalau kurang masin, tambah garam sikit. 
  9. Kalau nak hitam legam, masukkan kicap masin lagi. 
  10. Goreng sampai agak-agak hangus sikit dan siap!
  11. Hidangkan bersama telur goreng.


Dan ini lah rupa nasi goreng ku. hehe.
sedapppppp . lain kali buat lagi. 




selamat mencuba! 


Wednesday, October 12, 2016

1 Daripada 5 Rakyat Malaysia Menghidap Kencing Manis! Adakah Anda Berisiko?


APA ITU KENCING MANIS?

Kencing manis terjadi apabila keadaan tubuh dengan tingginya kadar gula
 dalam darah ( hiperglisemia).

Badan kita memerlukan insulin untuk menukarkan GULA kepada TENAGA.
Kencing manis ini terjadi disebabkan tubuh kekurangan insulin atau insulin 
tak mampu bekerja dengan baik.Sebab itu selalu kita tengok orang yang kencing 
manis akan cucuk insulin supaya dapat bantu menurunkan gula dalam darah. 
Itulah fungsi insulin iaitu menurunkan kadar gula dalam darah.

JENIS-JENIS KENCING MANIS :

DIABETES JENIS 1 - Apabila pancreas tidak menghasilkan insulin.

DIABETES JENIS 2 - Apabila pancreas tidak menghasilkan insulin yang 
mencukupi atau pun insulin tidak dihasilkan.

DIABETES GESTASI- Apabila insulin kurang ketika hamil.


Ketahui paras gula anda hari ini!





ADAKAH ANDA BERISIKO?

 

1. Berat badan berlebihan berisiko mendapat kencing manis kerana kadar kolestrol berlebihan dalam badan menyebabkan pankreas terpaksa bekerja  untuk memproduce insulin dan lama -lama kelamaan akan merosakkan sel pancreas dan menyebabkan gula masuk dalam darah.



2. Pemakanan yang tidak seimbang menyebabkan obesity dan kencing manis.
 Makanan manis menyebabkan gula dalam darah meningkat atau meningkatkan
 risiko komplikasi kencing manis.



3. Gaya hidup yang tidak aktif  menyebabkan makanan yang dimakan 
tidak dijadikan tenaga apabila tidak digunakan untuk aktiviti yang mengeluarkan peluh.



4.Penuaan menyebabkan pengumpulan AGE protein yang menyebabkan 
komplikasi kencing manis. AGEs akan terhasil apabila gula berlebihan 
bertindak balas dengan protein di dalam badan.


SIMPTOMS AWAL KENCING MANIS :

1. Cepat penat
2. Selalu buang air kencing
3. turun berat badan mendadak
4. selalu haus
5. selalu rasa lapar
6. kebas-kebas
7. Luka susah nak sembuh



TONIK AJAIB SEMULAJADI 


VIVIX merupakan antioksidan paling kuat dan mampu menlindungi dan membaiki 
sel dalaman sehingga ke tahapa DNA. 

Ramai pesakit kencing manis yang sudah berikhtiar dengan VIVIX mendapat
 hasil yang cukup mengembirakan.

Antara testimoni berjaya BEBAS DIABETES:









sekiranya anda pesakit kencing manis yang ingin berikhtiar dengan VIVIX , 
hubungi saya sekarang!

Masih belum terlambat untuk berusaha sebelum kaki anda di potong!

KONSULTASI PERCUMA DI BERIKAN.







Thursday, October 6, 2016

Cara Elak Serangan Jantung Sebelum Terlambat


Jantung merupakan organ yang paling penting dalam tubuh manusia. 
Tugas jantung adalah mengepam darah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh badan.
 Hebatnya kuasa Allah cipta jantung ni bekerja mengepam darah sepanjang hidup kita.
Bila jantung berhenti bekerja, maka kematianlah pengakhiran hidup kita.
Jadi, jangan ambil ringan mengenai jantung.

Serangan jantung merupakan pembunuh utama masyarakat Malaysia. 
Hal ini kerana jantung yang bermasalah berpunca dari kolestrol yang tinggi sehingga
 memblok/ menyekat saluran darah.
 Ini mengakibatkan jantung gagal mengepam kerana saluran darah telah tersumbat.
Maka berlaku lah serangan jantung secara tiba-tiba.

Nauzubillahiminzalik, 
moga kita semua dijauhkan dengan seranngan jantung yang boleh berlaku secara tiba-tiba ni.
Sebelum saya kongsikan cara elak serangan jantung sebelum terlambat , 
jom kita kenal pasti dahulu tanda-tanda awal Serangan jantung.


Ramai di kalangan kita tidak mengetahui apa simptoms awal yang
 menandakan masalah pada  jantung.

Antara Tanda-Tanda Risiko Serangan Jantung.
  • sakit dada seolah-olah benda berat yang menghempap dada
  • Sukar bernafas
  • Pening
  • Penat
  • Berdebar-debar
  • Mengejut
Kebiasaannya , ianya berlaku ketika kita melakukan kerja yang berat atau ketika kelam kabut. Hal ini kerana jantung mengepam lebih laju dalam keadaan kita kelam kabut menyebabkan kita mengalami tanda-tanda seperti di atas yang menunjukkan kan jantung kita bermasalah.


Siapakah Yang Berisiko Untuk Kena Serangan Jantung?

1. Pesakit kencing manis
2. Pesakit darah tinggi
3. Orang yang merokok
4. Kegemukan
5. Orang yang kolestrol tinggi


Cara Elak Serangan Jantung.

#1 Bersenam

Senaman merupakan cara mudah untuk memiliki jantung yang sihat.Senaman dapat menguatkan dan meningkatkan keupayaan otot-otot jantung serta mengurangkan bebanan pada jantung.

#2 Makan secara teratur dan seimbang

Makanan juga memainkan peranan penting untuk jantung. Elakkan pengambilan makanan yang tinggi kalori dan kolestrol setiap hari. Banyakkan makan sayur dan buah-buahan untuk kesihatan menyeluruh. 

#3 Kekalkan berat badan yang ideal

Kegemukan juga menjadi salah satu punca serangan jantung. Kegemukan adalah disebabkan kolestrol yang tinggi dalam badan yang boleh menyebabkan saluran darah tersumbat. Kawal diet harian anda dengan betul.

#4 Tidak Merokok

Orang yang merokok lebih menjurus kepada masalah jantung kerana jantung perokok tegar menjadi rosak kerana nikotin yang dihisapnya. Sayangi diri anda , pastikan anda bukan seorang perokok! 

#5 Ambil Supplemen 

Omega 3 telah terbukti oleh kajian klinikal mampu merendahkan risiko serangan jantung. Omega 3 membantu melincirkan saluran darah dna memecahkan lemak kepada pecahan yang lebih kecil agar mudah di bakar dan dibuang oleh badan.



SAYANGI JANTUNG ANDA :)




PROMOSI OMEGA GUARD SHAKLEE

 Amalkan supplemen OMEGA GUARD SHAKLEE setiap hari untuk 
mengelakkan saluran darah tersumbat.

Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut air sejuk 
( sardin , mackerel, herring, anchovies)
 di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan.

 Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.
Berbanding dengan produk omega yang dipasaran, Omega Guard merupakan minyak
 ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak
 Omega 3 semulajadi termasuk EPA , DHA , ALA dan banyak lagi. 
Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega 3 EPA & DHA




BELI 2 BOTOL DISKAUN 5%
BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL LAGI! 


Konsultasi percuma diberikan jika anda membuat tempahan sekarang!

Monday, October 3, 2016

Set Combo Omega Terbaik Dan Lebih Jimat!



OMEGA GUARD merupakan minyak ikan terbaik didunia dengan 3 kali penyulingan. 
ini bermakna minyak ikan Omega Guard adalah minyak ikan paling tulen
 berbanding dengan minyak ikan yang berada dipasaran sekarang ni.  

Jadinya . alang-alang Omega tengah promosi ni, dila senaraikan cadangan
SET COMBO OMEGA yang paling asas untuk membantu masalah kesihatan.

Jom dapatkan sekarang!

Antara SET COMBO OMEGA :


Omega memecahkan lemak -lemak degil 
Alfalfa membuang segala toksik yang tak diperlukan  dalam badan 



Omega meredakan bengkak dan membakar lemak ( ibu menyusu kuat makan)
Lecithin mengurangkan risiko clog atau duct susu tersumbat


Nutriferon membantu menguatkan sistem imun 
Omega meredakan gatal-gatal di kulit.
Bonus : Omega membantu perkembangan otak kanak-kanak


Omega meredakan bengkak di otot
Performance Drink merendahkan paras asid urik dan kekalkan bendalir dalam badan.
Bonus : memberikan tenaga extra



ESP mempunyai GI rendah yang membuatkan kenyang lebih lama
Omega meningkatkan Hormon Leptin yang membantu mengurangkan 
rasa lapar dan nafsu makan



Herblax mencuci usus dan mengurangkan perut buncit
Omega membakar lemak-lemak degil kepada pecahan yang
 lebih kecil untuk mudah dibuang.



Omega meredakan kegatalan resdung
Vita C Plus menguatkan sistem imun
Bonus : kulit cantik, berat badan turun


PROMOSI BERJALAN SEPANJANG
 BULAN OKTOBER INI. 

JANGAN LEPASKAN PELUANG ANDA UNTUK DAPATKAN SET COMBO OMEGA ! 





Kenapa Kita Perlukan Minyak Ikan Omega -3 Untuk Kesihatan ?

Assalamualaikum dan selamat petang.


pernah dengar mengenai Minyak Ikan bagus untuk kesihatan?
Sejauh mana ianya bagus untuk kesihatan?
Kenapa kita perlu amalkan minyak ikan Omega 3 ni?

haaa, banyak tak persoalan disitu, hehe
mungkin ramai antara kita yang masih tidak tahu apa sebenarnya minyak ikan Omega ni.

jadinya , sempena bulan Promosi Omega ni  , saya nak kongsikan sikit tentang Omega.

Omega ada 3 jenis :

  • Omega -3
  • Omega -6
  • Omega -9
Tapi harini saya kongsikan tentang Omega 3 dan kenapa kita perlukan Minyak Ikan Omega -3 untuk kesihatan.

OMEGA-3 

Omega 3 merupakan asid lemak yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu , kita perlu mengambilnya dari makanan. Omega -3 dari asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan dan Omega -3 sangat penting untuk otak kerana otak adalah 60% lemak. 

Manfaat Omega 3 :

ASID LEMAK 

Asid lemak Omega 3 ni penting kerana tidak dapat dihasilkan oleh tubuh.
Omega -3 membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos. Ia juga mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.


MENCEGAH PENYAKIT SALURAH DARAH DAN STROK

DHA & EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredaran darah yang lancar. Oleh sebab itu, ia efektif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan dileher atau sakit kepala. Ia juga meredakan kolestrol , menghindarkan pembekuan darah di dalam badan , membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL, mengawal masalah obesiti , mencegah arteriosclerosis, myocardial infarction dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

MEMBANTU TUMBESARAN & PERKEMBANGAN OTAK JANIN DAN MEMBANTU PERKEMBANGAN MEMORI

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan . Susu ibu mengandungi kandungan DHA yang tinggi dan DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer , memelihara penglihatan dan pendengaran dan mencegah migrain.

MENINGKATKAN SISTEM IMUN DAN MENYIHATKAN PARU-PARU

Mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay , bronkitis, penyakit lelah , hepatitis , SLE dna penyakit buah pinggang.

MENENTANG CANCER

Kajian yang telah menunjukkan bahawa OMEGA -3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara , prostat dan kolon. Ia juga boleh meningkatkan entrogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif.

MEMELIHARA FUNGSI-FUNGSI SENDI (ARTHRITIS)

Paras asid lemak omega -3 larut dalam tisu rawan.Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan effective

MENCEGAH INSOMNIA DAN MEMBANTU MENGURANGKAN TEKANAN

Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan , tekanan, kebimbangan (anxiety) neurasthenia , insomnia , autism , kanak -kanak hiperaktif dan penyakit schizophrenia.


OMEGA GUARD SHAKLEE
Minyak Ikan Terbaik Di Dunia


Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut air sejuk 
( sardin , mackerel, herring, anchovies)
 di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan.
 Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.
Berbanding dengan produk omega yang dipasaran, Omega Guard merupakan minyak
 ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak
 Omega 3 semulajadi termasuk EPA , DHA , ALA dan banyak lagi. 
Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega 3 EPA & DHA.



Kenapa Ikan Laut Air Dalam?

Pada tahun 1970, seorang saintis Amerika , pemenang Nobel Price telah menemui satu rahsia :
Penduduk Eskimo yang hidup dalam persekitaran yang berbeza mempunyai tahap 
kesihatan yang berbeza. Orang Eskimo yang hidup di Greenladn, Denmark yang 
bekerja sebagai nelayan tidak menghidapi masalah ekncing manis, sakit jantung, 
lelah dan tekanan darah tinggi. Manakala, kaum Eskimo yang menetap di Amerika Utara 
yang bekerja sebagai pemburu dan makanan uatam mereka ialah daging yang
 mengandungi banyak koletsrol, menghadapi banyak masalah kesihatan
 terutama masalah jantung.

Penyelidikan lanjut mengenai ikan air laut menunjukkan ikan dari air laut
mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi iaitu EPA & DHA yang boleh 
merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan 
melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan
 alahan kulit dengan berkesan.


SANGAT SESUAI UNTUK GOLONGAN KANAK-KANAK , 
ORANG DEWASA DAN ORANG TUA :

  • Ibu hamil trimester 3 
  • asthma
  • Kolestrol tinggi
  • Kencing manis
  • Darah tinggi
  • Gout
  • Alahan kulit
  • Resdung
  • sakit jantung
  • Ibu menyusu
  • berkahak
  • Sakit-sakit sendi
  • kuruskan badan
  • cegah kanser

BAGI YANG BERMINAT UNTUK DAPATKAN OMEGA GUARD INI, 
HUBUNGI SAYA DI TALIAN 0145010786

PROMOSI OMEGA GUARD 
BELI 2 DISKAUN 5%
BELI 6 PERCUMA 1


Saturday, October 1, 2016

Promosi Bulan Oktober 2016

Assalamualaikum.

Hai, sudah lama rasanya tak up entry baru. 
Minggu lepas mak mentua di tahan wad kerana kencing manis. 
Oleh kerana ada luka di kaki dan nampaknya semakin membengkak , 
maka mak mentua di tahan wad di HTJ.

Dah la masa tu nak hampir closing dan banyak tugasan lain yang perlu disetelkan ,
 maka terpaksa rela ketepikan blog sebentar. huhu. sedih betul cerita. 

ok, harini dah masuk bulan baru kann?
 WELCOME OCTOBER!
Insyallah I will be Supervisor To Be in October!! aminnnnn!!!!
korang pon jangan lupa doakan aku tau. hehehe

Masuk bulan baru , sudah tentu ada promosi kan.
Shaklee ni bestt sangat sebab setiap bulan kompem ada promosi produk.
Dah laa setiap bulan promosi, lepas tu pulak promosi bukan 2 3 hari je
tapi selama sebulan!
SEBULAN ok.

haaa, jangan cakap akak tak payung lak eh.
Kena cepat bertindak lah sebelum akhir bulan.


jeng-jeng-jeng..


OMEGA GUARD iaitu minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi
 Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, dan ALA yang diproses dengan
 penyulingan proprietari yang menyingkirkan bahan merbahaya.

Sangat bagus diamalkan untuk kanak-kanak yang sedang membesar
 dan ibu hamil untuk perkembangan otak baby.

ANTARA MANFAAT OMEGA :
1 . Menguatkan imun sistem
2. Membakar lemak degil
3. Membantu perkembangan otak
4. Mengurangkan selera makan


PROMOSI OCTOBER 

BELI 2 DISKAUN 5%
BELI 6 PERCUMA 1

Jom dapatkan sekarang sementara promosi ni.
jangan lepaskan peluang anda! 
jimat berbaloi-baloi. :)

KONSULTASI PERCUMA DARI SID PRO , 



Thursday, September 22, 2016

Giveaway By BusyraTakiyudin


Hai, Busyra ! :)


Salam perkenalan dari  Dieyla. 
Btw , umur kita sama. hehe 


ok, this is my comment for your blog :

Rasanya blog awak simple and nice dah tapi lebih cantik kalau
 nama BusyraTakiyudin kat header tu guna warna yang lebih terang dan jelas. 
Jenis font dah cantik sangat dah. Terbaik! 

Yang lain dah ok sebab simple but nice. 


Kacang Panggang Masak Sos



Kacang panggang  ni memang favourite dila kalau nak tahu.
Dila memang suka sangat makan kacang panggang ni lagi-lagi dengan telur goreng.
Memang awesome sangat rasanya! 
actually sangat mudah untuk dimasak dan kalau dah takde idea
 sangat nak masak. Ini memang resepi pilihan terbaik.hihi

Sebenarnya , mak dila yang ajar makan kacang panggang ni. Mak dila ni jenis 
suka masak western food sendiri . Chicken chop pon dia pernah buat. 
Memang terbaikk la kan masakan mak-mak kita. Dila ni baru jugak belajar-belajar
 nak masak sedap. Maklum lah belum ada anak.
 Nanti dah ada anak memang hari-hari fikir nak masak apa kann? 
macam mak kita la. tu yang jadi teror masak tanpa sengaja tuu. hihiks!

Tapi , kacang panggang ni tak elok makan selalu sebab makanan dalam tin. 
jadinya jangan laa pulun seminggu masak benda ni berkali-kali pulak ye. hehe.
Lagi satu cara masak pon berbeza. Ada orang panas kan je makanan dalam tin ni. 
Tapi dila masak cara kampung jela. 

nak tahu camne masak cara kampung ni?

meh tengok...

BAHAN NAK MASAK :
  1.  Satu tin kacang panggang ( tak kisah brand apa, dila pakai Ayam Brand)
  2.  Bawang merah dimayang ( hiris halus-halus)
  3.  Bawang putih di cincang halus
  4.  Cili padi di potong kecil
  5.  Sos cili ( Jalen lagi sedap rasanye.hihi)

CARA MASAK :
  • Tumiskan minyak ( dalam dua sudu minyak)
  • Tumiskan bawang putih sampai naik bau , pastu masukkan bawang merah.
  • Agak-agak dah layu, masukkan kacang panggang sekali dengan kuahnya.
  • Masukkan sos cili. agak-agak je ikut rasa nak pekat mana,
  • Ambil sudu dan rasa. kalau kurang rasa tambah je sos. 
  • Taburkan cili padi , gaulkan biar sebati dan biarkan sekejap
  • Agak-agak dah mendidih lama, tutup api
  • Siap! 
  • Hidangkan dengan telur goreng.



taraaaaaa!

nilah rupa masakan kacang panggang masak sos!
simple sangat kann.
sedap makan masa panas-panas tau.

Selamat mencuba!







Wednesday, September 21, 2016

7 Cara Tangani Stress Tanpa Perlu Makan Ubat



Stress merupakan perkara yang normal yang di hadapi oleh manusia.
Semua orang pernah stress,cumanya  yang membezakan kita semua adalah 
cara kita menangani STRESS tersebut. 

Harini saya nak kongsikan bagaimana Cara Menangani Stress dengan 
cara semulajadi tanpa perlu makan ubat untuk menghilangkan stress.

jom tengokk..

1. Pastikan tubuh badan kita cukup nutrisi.


Makan bukan sekadar untuk mengenyangkan perut dan nak nampak kurus cantik. 
Makanan sangat penting untuk kesihatan keseluruhan tubuh kita. Makanan yang kaya
 dengan nutrisi membantu kesihatan mental dan fizikal.Bila mental sihat , 
takde lah rasa nak stress memanjang.

2. Planning apa nak buat.

Hari kita akan terasa terlalu sibuk sampai tak sempat nak buat apa-apa kalau kita tak planning.
Mulakan hari dengan plankan perancangan yang paling utama untuk diselesaikan. Jangan lupa masukkan dalam jadual tugasan hakiki kita seperti makan, masak,
 ambil anak sekolah dan sebagainya.
Kadangkala kita terlupa tugasan hakiki ini yang membuatkan kita rasa tak 
cukup masa untuk uruskan rumah tangga dan bisnes. 
Bila apa yang kita rancang tu tak jalan seperti yang dirancang , ingatlah Allah
 sebaik-baik perancang. Insyallah hati tenang jiwa pon lapang.


3.Bersenam secara rutin.



Bersenam ni tak semestinya senaman yang berat-berat dan menyusahkan.
 Cukup buat senaman yang paling simple yang penting konsisten. 
Mungkin mak-mak di rumah boleh cuba senaman yang mudah sambil-sambil 
melakukan kerja rumah tu. Bila kita buat senaman secara rutin, badan kita akan
 rasa cergas dan mood pon happy.

4. Perbetulkan Solat



Solat mengajar kita asas untuk hidup. Sebab itu dalam solat kita kena kusyuk.
 Kusyuk kat sini maksudnya kita fokus. Solat juga merupakan tiang agama.
Bagaimana mungkin kita ingin membina rumah jika tiada tiang? 
 begitu juga dengan hidup kita.
Hidup kita akan rasa kucar kacir jika kita tak rasakan Solat adalah asas untuk 
kehidupan yang menenangkan jiwa. Dan fokus sangat penting dalam menentukan
 masa depan kita. Jika anda fokus untuk berjaya, Terus kan Fokus sehingga berjaya!

5. Bersosial secara sihat.



Bersosial ni boleh jadi bagus dan boleh jadi tak bagus. 
Yang tak bagusnya bila kita bersosial dengan orang-orang yang negatif dan 
yang tidak memberikan kita sebarang kebaikan pon malah mengajak kita 
ke arah keburukan. Sebab itu, pastikan kawan-kawan kita semuanya positif supaya
 minda kita dalam keadaan tenang dan sentiasa berfikiran positif. 
Insyallah Stress takkan muncul.

6. Me-Time





Kadangkala disebabkan kesibukan kita seharian bekerja dengan mengurus 
rumah tangga, bisnes dan anak-anak menyebabkan kita mudah STRESS. 
Sebenarnya ada masa-masa yang kita perlukan ME-TIME untuk reflect diri
 atau memuhasabah diri sendiri sambil mencari ketenangan untuk diri sendiri. 
Insyallah dengan cara ini , kita boleh recharge semula
diri kita dan membangkitkan semangat yang baru. 


7. Luahkan kepada yang Lebih Memahami.



Lumrah manusia adalah ingin meluahkan segala yang ada di hati. 
Bagi yang dah berkahwin, mungkin suami adalah tempat meluahkan segala isi hati.
 Tapi sebenarnya untuk mendapat jiwa yang tenang adalah meluah pada yang 
MAHA PENCIPTA kerana Dia saja yang memahami segala isi hati kita. 
Keluh lah kepada Allah , Mengadu lah kepada Allah dan luahkan segala rasa kepadaNYA , 
insyallah Allah bantu kuatkan kita dalam apa jua cabaran yang kita hadapi.


Sesungguhnya manusia takkan pernah lagi dari masalah,
 Anggaplah masalah itu ujian dari Allah untuk kita belajar dan cuba untuk
 bangkit semula dengan semangat yang baru :)

Moga-moga tips ini bermanfaat untuk orang yang 
mudah STRESS dan selalu STRESS.




Monday, September 19, 2016

Detox Penting Atau Tak Penting Sebenarnya?


Bila sebut pasal detox , semua orang membayangkan ianya satu
 PROSES MEMBERSIHKAN USUS ATAU PROSES KURUSKAN BADAN

Ramai juga di kalangan kita menganggap detox ni penting sebab nak kuruskan badan.
Nak tahu detox ni Penting ke Tak penting ,

JOM TENGOK... 

Kebiasaan orang sekarang menganggap DETOX dengan cara:

- minum jus buah
- minum teh detox
- pakai patch detox yang tampal kat kaki

Hakikatnya , ini bukanlah pemahaman sebenar mengenai DETOX.

ANALOGI DETOX


Orang yang beranggapan Detox hanyalah bersihkan usus sahaja ibarat orang yang mementingkan ruang tamu sahaja padahal rumah tersebut penuh sampah ,busuk dan berulat. 

Masalah rumah busuk dan berulat ini takkan selesai selagi kita tak bersihkan KESELURUHAN RUMAH, bukan hanya ruang tamu sahaja. 

Walaupun  kita selalu bersihkan ruang tamu,  hakikatnya rumah kita tetap berbau busuk dan berulat.
sama macam konsep DETOX. 

PENGERTIAN DETOX YANG SEBENAR

Satu proses pembersihan dalaman untuk buang bahan toksik yang dah terkumpul dalam badan dan ianya bukan hanya melibatkan USUS sahaja tapi SELURUH TUBUH BADAN. Kebanyakkan toksin di bawa dan disimpan di hati (LIVER) dan OTAK.

DETOX adalah satu proses semulajadi pada tubuh manusia. 
Bila kita dilahirkan ke dunia , Allah dah siapkan sistem mekanisme DETOX yang sangat maju secara semulajadi yang mana kita tak perlukan bantuan luar.

Sistem detox yang UTAMA manusia diselenggarakan oleh HATI . 
Hati ni sifat dia , kalau rosak boleh regenerate(tumbuh) dengan sendiri.
Sebab itu ada orang yang derma hati.

Manusia harini masih terperangkap dengan masalah toxin yang sangat menebal.
kebanyakan baby harini majoriti dilahirkan mesti jaundise/ kuning .
Bacaan kuning ni dikenali sebagai bile pigmen ( bahan buangan yang tak keluar dari badan).
 Bahan buangan ini kena keluar dari badan melalui najis.Tapi baby baru lahir tak efisien
 nak buang, maka jadilah kuning.

Zaman dulu bila baby kuning,mak-mak kita jemur je dah hilang kuning. Tapi baby zaman sekarang bila kuning susah nak turunkan kuning dan ada yang sampai kena masuk NICU kerana kuning terlalu tinggi.

SEBAB APA?

sebab baby bila lahir je dah dipakaikan bedak yang wangi ( bahan kimia),syampu, losyen , minyak baby dah bermacam lagi yang mana hati baby kena bekerja kuat untuk singkirkan bahan buangan tapi ditambah pulak dengan toxin yang dia dapat dari bedak, syampu dan losyen tu.


Jadi , persoalan sekarang...

KENAPA PERLU DETOX ?


       bumi kita seolah-olah dah  disembur  dengan racun.
Dah terlalu banyak toxin yang bertebaran di sekeliling kita.

Bila sentuh mengenai isu makanan . Terlalu banyak isu pasal makanan ni.
contohnya :
  •  ikan yang tinggi merkuri,terdedah dengan pencemaran
  • ayam yang disuntik hormon 
  • buah -buahan dan sayuran di sembur seranggan perosak
  • bermacam jenis makanan junkfood
  • makanan yang diproses
Hal ini menyebabkan kita mengalami tanda-tanda yang menunjukkan 
toxin dah ada dalam badan .

Antara tanda-tanda kena DETOX:
  1. Mood swing
  2. Sembelit
  3. Masalah penghadaman
  4. Pening kepala
  5. Migrain
  6. Mata lebam
  7. Sukar tidur malam
  8. Nafas berbau
  9. Masalah kulit
  10. Berat badan naik mendadak
  11. Sakit otot
  12. Perut berangin dan sebu
  13. Craving makanan manis
  14. Susah nak fokus
  15. Mudah letih
  16. Ketagih kafein


DETOX Bukan Untuk Kurus

kalau perasan , orang yang diet mesti akan mengalami masalah yang berulang (rebounce) 
kerana tidak melalui proses detox yang mana membuang toksik yang terkumpul 
dalam badan yang boleh mengganggu penyerapankan nutrisi dan zat dalam badan.

Itu sebab anda akan mengalami kes gemuk berulang walaupon dah diet.
Dah elok turun 10 kg , naik balik 12 kg. 
Itu namanye diet yoyo. 
sebab tu, bagi sesiapa yang ada masalah berat badan dan susah nak turun 
saya lebih suka cadangkan untuk DETOX KESELURUHAN BADAN.


 7 DAYS MEAL PLAN DAN EAT CLEAN (PERCUMA) 



Kesan POSITIF Selepas DETOX :

1. Bertenaga
2. Mental alert
3. Berat badan sihat
4. Fokus
5. Pemikiran yang jelas
6. Tenang
7. Proses penyembuhan lebih cepat
8. Melambatkan penuaan
9. Kualiti tidur



Sekiranya anda ada mengalami tanda-tanda seperti yang saya senaraikan, 
Itu tandanya badan anda KENA DETOX!

hubungi saya untuk saya guide cara DETOX dengan Set Detox Shaklee dan 
7 DAYS MEAL PLAN untuk buang segala toksik dalam badan.