Thursday, August 17, 2017

B-Complex Shaklee : Vitamin B Lengkap Dengan Asid Folic

Assalamualaikum. Harini Cik Dila nak perkenalkan kepada semua mengenai vitamin yang agak famous di kalangan ibu mengandung. Vitamin B complex sangat terkenal di kalangan ibu-ibu hamil untuk elakkan kecacatan pada janin. Sebenarnya bukan itu sahaja peranan vitamin B pada tubuh kita tau.  Vitamin B adalah vitamin yang sangat penting yang diperlukan oleh badan kerana badan kita tidak dapat menghasilkan vitamin B dengan sendiri.  Nak tak nak kita kena ambil dari makanan.   
Tapi masalahnya Vitamin B ini sangat sensitif dengan  tekanan,  alkohol( perfume,  produk skincare) , toksin dan haba.  Itu sebab banyak masalah berkaitan dengan kesuburan,  kecantikan dan emosi terjadi akibat kekurangan vitamin B. Ok jom kita apa beza Vitamin B kat luar sana dengan Vitamin B-Complex Shaklee.

ini lah rupa vitamin b complex shaklee


Vitamin B juga merupakan micronutrient yang mempunyai molekul yang lebih kurang sama tetapi mempunyai tugas yang berbeza. Haa, jom kita tengok 8  jenis vitamin B yang perlu kita tahu.

1) Vitamin B1 (Tiamin)
2) Vitamin B2 (Riboflavin)
3) Vitamin B3 ( Niasin)
4) Vitamin B5 ( Asid Pantotenik)
5) Vitamin B6 ( Pieredoxin)
6) Vitamin B12 (Cobalamin)
7) BIOTIN (paling mahal dan paling susah nak dapat dari makanan)
8) ACID FOLIK

Apabila kesemua 8 vitamin B ini bergabung , hasilnya sangat superb dan memberi manfaat terbaik pada tubuh! 

Simptom Kekurangan Vitamin B dalam tubuh kita :

- mudah lupa
- mudah sentap / terasa
- kepenatan melampau
- susah nak fokus
- otot lemah
- mudah rasa kebas-kebas
- badan gemuk air
- sakit kepala/ migrain
- ekzema
- ulser
- bibir pecah-pecah walaupon minum banyak air
- keputihan
- kulit sensitif
- anak lahir berkerak
- anemia
- kurang selera makan


Manfaat Vitamin B Complex :

- kuatkan daya ingatan 
- boleh menguruskan badan ( especially gemok air)
- sistem saraf sihat
- rambut lambat beruban
- tidur lena
- metabolisma sihat

Syarat Nak Pilih Vitamin B Complex :

1. Pastikan ada ke semua 8 jenis vitamin B 
2. Pastikan ada BIOTIN ( natural) 
3. Pastikan kandungan ASID FOLIK & BIOTIN 100% 
4. Bcomplex kena ambil setiap hari kerana ia larut air dan mudah diserap oleh tubuh.

BIOTIN sangat penting untuk badan manusia tetapi sangat susah dijumpai dalam makanan.Kebanyakan Vitamin B diluar sana tidak mengandungi 100% BIOTIN dan kemungkinana besar BIOTIN nya bersifat sintetik. Ini yang Cik Dila risaukan! 

sumber makanan yang mengandungi BIOTIN :
- kekacang
- walnut
- kuning telur (mentah)

Walaupon dalam makanan yang Cik Dila sebutkan ada mengandungi BIOTIN tapi susah untuk kita amalkan setiap hari kerana harga kacang walnut yang mahal dan tak sanggup nak telan telur kuning yang mentah macam tu je demi mendapatkan khasiat B complex yang lengkap. Sebab itu , Shaklee hasilkan Vitamin B complex Lengkap dengan kesemua 8 jenis Vitamin B ini untuk memudahkan kita mendapat manfaat yang terbaik untuk tubuh badan.



APA BEZA ANTARA VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE DENGAN VITAMIN B YANG LAIN?

  • Vitamin B Complex Shaklee membekalkan kesemua 8 vitamin B yang seimbang dan menepati kadar yang sepatutnya yang ditetapkan oleh WHO & URSDA.
  • NATURAL bukan sintetik.
  •  HALAL
  •  100% BIOTIN DAN ASID FOLIK yang diperlukan.
  • Mendapat kelulusan KKM
  • Larut dengan cepat
  • bersifat natural
  • Bebas GST
  • Diperakui oleh KKM
  • Sebotol B Complex Shaklee ada 120 biji ( tahan 4 bulan) 


AWAS!
B COMPLEX JIKA AMBIL SECARA BERLEBIHAN
 AKAN MENJADI TOXIN.

Bagi anda yang ingin mendapatkan manfaat penuh dari B Complex Shaklee, 
 pastikan anda dapatkan produk shaklee daripada team #SuperstarzFamily untuk 
konsultasi secara terus dengan pakar nutritionist dengan pengetahuan produk yang 
diperolehi dari pengalaman 20 tahun dan bimbingan doktor berpengalaman.

No ID : 1211873
#SuperStarzFamily
#BuildByMe




Alfalfa Complex Shaklee Herba Klorofil 1001 Manfaat

Assalamualaikum. Entry kali ini Cik Dila ingin memperkenalkan Alfalfa Complex merupakan produk signature Shaklee. Alfalfa sejenis tumbuhan yang mempunyai 1001 manfaat sejak 100 tahun dahulu lagi kerana akar yang panjang menjunam ke dalam tanah sehingga mencapai sejauh 20kaki ke dalam .Akar yang panjang inilah yang menyerap pelbagai zat yang terdapat dalam tanah.Alfalfa atau dikenali sebagai Medicago sativa juga dikenali sebagai raja segala tumbuhan.  Alfa, dalam bahasa Arab bermaksud seribu dan Alfalfa bermaksud beribu-ribu oleh kerana ia mempunyai 1001 manfaat yang hebat. 
inilah rupa Alfalfa Complex Shaklee

Apa Istimewanya Alfalfa Complex Shaklee?

- ditanam secara organik di kawasan pedalaman California, tanah yang paling subur.
- bebas dari racun serangga
- hanya daun yang paling matang dipilih kerana mengandungi klorofil yang paling tinggi
- daun yang dipilih akan dikeringkan secara semulajadi iaitu nelalui udara dan matahari
- setelah dikeringkan akan dicompress menjadi tablet.
- 1 tablet Alfalfa bersamaan 300mg alfalfa kering. 
- mengandungi nutrient yang diperlukan oleh tubuh termasuk kalsium dan protein.

Manfaat Alfalfa Complex.

- Alfalfa bersifat alkali dan badan akan terlindung daripada kanser (badan berasid)
- detox usus
- detox hati
- memenuhi kelengkapan mineral yang badan perlukan
- membantu mengurangkan alahan
- kaya dengan fiber
- membantu menghilangkan bau badan
- membantu mengurankan simptom kegatalan
- membantu menghilangkan keputihan

Alfalfa Complex Shaklee mempunyai 2 saiz iaitu :
1) saiz Small : 330biji tablet (RM61)
2) saiz Large : 700 biji tablet (RM109)

Sekiranya anda seorang penghidap cyst,  fibroid,  PCOS, breast cancer anda tidak digalakkan mengambil Alfalfa kerana di dalam Alfalfa terdapat bahan yang boleh aktifkan hormon phytoestrogen.

Bagi anda yang ingin mendapatkan manfaat penuh dari Alfalfa Complex Shaklee  pastikan anda dapatkan produk shaklee daripada team #SuperstarzFamily untuk konsultasi secara terus dengan pakar nutritionist dengan pengetahuan produk yang diperolehi dari pengalaman 20 tahun dan bimbingan doktor berpengalaman.

No ID : 1211873
#SuperStarzFamily
#BuildByMe


Sunday, August 13, 2017

Pengedar Shaklee Sekitar Seremban

Assalamualaikum. Entry harini Cik Dila nak memperkenalkan kepada anda semua Pengedar Shaklee Seremban untuk anda mendapatkan produk Shaklee secara COD atau Self Pickup di lokasi yang ditentukan bersama.


Di Seremban ini, Cik Dila bergerak dalam satu team yang mana anda boleh pilih mana-mana Pengedar Shaklee Seremban yang Cik Dila senaraikan kat bawah ini. Insyallah kami akan bantu anda mendapatkan produk shaklee yang terbaik sesuai dengan kesihatan anda.

Cara Hubungi Kami :

1) Puan Khairunnisa Ramli
FB : Khairunnisa Ramli
Instagram :ibuanaksihatdotcom
No tel : 013-3943706

2) Puan NurulHayati Azman
FB : Hayati Azman
Intagram: yati.healthbeautycare
Blog: ohsemhealth.blogspot.my
No tel : 017-6890244

3) Cik Aina Farina Abdullah
FB:Aina Farina Abdullah
No tel:019-5226992


Kami menyediakan servis :

1. COD atau Self Pickup ditempat yang ditentukan bersama.
2. Boleh mendaftar ahli dengan kami untuk mendapat harga yang jauh lebih jimat.
3.Boleh mendapatkan konsultasi secara percuma. Exclusive untuk pelanggan kami sahaja.

Sekiranya anda ingin bertanyakan soalan mengenai Shaklee,
 boleh hubungi kami di no telefon yang tertera dia atas 
atau hubungi Cik Dila di 0145010786 .


Pengalaman Bersalin Anak Pertama Secara Normal

Assalamualaikum.

Entry kali ini nak bercerita mengenai pengalaman bersalinkan anak pertama Cik Dila yang diberi nama Muhammad Ammar. Alhamdulillah Cik Dila bersalinkan Muhammad Ammar secara normal pada 4 Jun 2017,  jam 3.18 petang di bulan Ramadhan. Kalau nak diikutkan masa tu Ammar baru je 38weeks 3days. Nampaknya baby nak keluar awal dari tarikh dijangka bersalin iaitu 14 jun 2017.hehe.Masa ni Cik Dila dah standby dah kat rumah mak di Pahang untuk bersalin. 

3 Jun 2017 bersamaan 6 Ramadhan

Start jam 4 pagi,  masa tengah Cik Dila syok tidur tetiba je rasa sakit.  Masa tu teringat sakit tu sama macam sakit masa Cik Dila gugur dulu.  Terus bangun dari tidur dan bagitau mak. Sambil tu Cik Dila catat masa nak tengok sekerap mana contraction tu. Masa tu boleh lagi sahur. Tapi bila siangnya tu macam dah tak tahan je rasa sakitnya tu terus berbuka minum air.  Dan hari pon berlalu sambil disulami sakit contraction.  Malam tu pergi hosptal untuk cek sama ada dah ada bukaan ke belum. Tapi nurse bagitau belum ada bukaan.  Maka Cik Dila pon balik lah rumah semula. 
Malam tu,  sakit makin kerap sampai tak boleh tidur.  Tidur lena kejap je pastu bila contraction datang terus menahan sakit sambil gengam tangan husband yang tengah lena tidur sekuat hati. Hehe.
Sampai pagi tu macam rasa dah sakit sangat je.  Pagi tu dah tak sahur dah sebab tengah sakit dah tak mampu nak bangun dan makan. 

4 Jun 2017 bersamaan 7 Ramadhan

Masa subuh tu,  pergi buang air lepas tu macam ada benda keluar.  Sekali tengok dah keluar tanda lendir campur darah.  Cik Dila ni penakut sikit orangnya.  Kalau ikutkan mak Cik Dila,  dia kata tunggu dah sakit sangat la baru pergi.  Tapi Cik Dila  tak berani pulak.  Almaklumlah anak pertama.  Rasa takut kalau tetiba terberanak kat rumah. Sampai je hospital dengan berkain batik terus cek bukaan.  Nurse kata bukaan baru 2 cm. Dia terus suruh duduk kat ward.  Tapi suami Cik Dila tak boleh masuk.  Menahan sakit la sorang-sorang dalam ward. Masa tu,  nak baca zikir ke apa dah tak ingat apa dah.  Nurse tu suruh tarik nafas, hembus nafas tu je.  Pastu tak tahan sangat dah,  suruh nurse cek lagi,  dia kata 6 cm dah masa tu dalam pukul 11 pagi camtu.  Contraction makin sakit sampai tak boleh nak makan.  Rasa macam lemah sangat menahan contraction.  Masa ni bebetul rasa nak meneran.  Nurse tu bagitau jangan teran nanti bengkak.  Cik Dila tak tahu nak bernafas dengan betul dah.  Setiap kali tarik nafas hembus mesti rasa nak terteran gak.  Sampailah contraction makin kerap,  nurse suruh baring dalam Labour room dulu.  Kali ni memang rasa nak meneran sesangat dah sampai terkencing atas katil labour room tu.  Banyak pulak tu. Haha.  Dah tak peduli dah terkencing ke apa.  Janji nak teran jam tu gak!  Nurse tu tengok Cik Dila macam dah sakit sangat je terus dia cek jalan,  dia kata dah fully 10cm bukaan.  Terus kangkang leluas dan mula lah proses PUSH PUSH PUSH.

Tak sangka pulak hospital yang Cik Dila pergi ni,  takde doktor pakar.  Jadinya dia bagi masa 40minit untuk keluarkan baby.  If tak berjaya kena hantar hospital lain pulak.  Cik Dila memang teran sehabis tenaga tapi apakah daya contraction tak lama.  Tengah2 teran,  dah takde rasa.  Banyak kali juga lah meneran sampai dah fed up.  Nurse pon garang semacam suruh Cik Dila teran bebetul sampaikan tak tahu dah macam mana nak teran.  Masa ni suami Cik Dila ada kat sebelah.  Cik Dila tahu suami Cik Dila ni tak berani sangat bab2 tengok darah banyak.  Tapi dia beranikan juga diri teman Cik Dila.  Last2 bila suami keluar untuk setelkan dokumen untuk transfer hospital,  si Ammar ni pon keluar dengan jayanya. Masa ni Cik Dila rasa speechless tengok anak sendiri.  Allahuakbar,  tak sangka saat itulah Cik Dila dah jadi seorang ibu.  

Baby Ammar masa umur sehari 

Pengorbanan seorang ibu tak berhenti setakat tu je,  lepas je Ammar keluar nurse pon mula lah menjahit Cik Dila.  Agaknya Cik Dila koyak banyak sampaikan 3 jam kena jahit.  Fuhh!  Seram dengar.  Masa jahit tak rasa sakit sangat pon tapi ngeri sebab kat bawah tu kann. 

Kesimpulan yang Cik Dila boleh buat lepas pengalaman bersalin ni adalah contraction nak beranak rupanya yang paling sakit berbanding sakit kena jahit. Serius!  Lepas ni kena belajar macam mana nak hadapi sakit contraction untuk anak kedua pulak. Ehh. Hehe insyallah 3 tahun lagi. 
Apa-apa pon Alhamdulillah  syukur kerana Allah  bagi peluang pada Cik Dila  menjadi seorang isteri dan kini menjadi seorang ummi buat Muhammad Ammar. 

Doakan anak Cik Dila membesar dengan sihat bak juara!