Monday, August 6, 2018

Menu Detox Santai Untuk Ibu Menyusu


Menu Detox Santai untuk ibu menyusu yang nak turunkan berat badan. Mungkin ada orang kata,  menyusu badan bukan ke boleh bantu turunkan berat badan? Yes!  Memang boleh bantu turunkan berat badan,  tapi kita lupa sebenarnya berapa jumlah kalori yang terbakar semasa menyusu badan. Adakah sama jumlahnya dengan kalori yang masuk?

Sebab itulah,  ada setengah ibu menyusu yang mengalami berat badan bagai di pam pam akibat selalu berasa lapar dan tak kisah tentang pemakanan yang di ambil. Amalan ini berlaku setiap hari.. minggu berganti minggu, bulan berganti bulan..  Tengok tengok berat makin naik walaupun menyusu anak.  Di mana silapnya?  Hehe

Saya juga seorang ibu menyusu anak yang cuba untuk turunkan berat badan.  Berat asal saya sebelum mengandung ialah 52kg. Masa mengandung berat badan saya hampir mencecah 70kg dan selepas bersalin berat badan saya memang cepat turun tapi masih tidak dapat berat badan asal. Sekarang ni maintain 57kg.

Saya membuat keputusan untuk cuba buat detox untuk kempiskan perut yang dah buncit selepas bersalin. Tak lawa la kan perut buncit macam mengandung tapi sebenarnya tak pun.Hihi. Alhamdulillah,  selepas buat detox santai ini tak sampai seminggu memang nampak kesan.  Cuma saya masih belum timbang berat badan terkini.  Hopefully banyak lah turun.  Target nak dapat berat asal kembali.  Boleh ke boleh?  Hehe.  Wait and seee ya. 

Jadi,  saya nak kongsikan beberapa tips yang saya amalkan sepanjang detox santai.
Antaranya:

1. Untuk konsisten,  cuba buat 14 hari detox santai setiap bulan.
2. Sepanjang 14 hari,  amalkan makan suku suku separuh
3. Elakkan sarapan dengan makan nasi /karbo yang berat
4. Tidak mengambil langsung minuman manis
5.Tidak makan selepas maghrib dan lewat malam
6. Kurangkan garam dalam masakan.
7. Buat senaman kempiskan perut

ini antara tips yang saya amalkan sebab fokus saya adalah untuk kempiskan perut.

Senarai Menu Detox Santai.. 













Tak sampai 14 hari pun buat sebab masa ni mak mertua datang rumah , tak dapat nak buat menu diet sangat. hehe. Apa pun memang enjoy dan seronok bila perut makin kempis.
 Sebelum ni perut buncit rasa macam mengandung je padahal mengandungi lemak je.

Lebih bagus kalau anda dapat buat eat clean iaitu tak guna garam langsung. Macam yang ni saya hanya kurangkan garam, dan elak manis dan segala macam sos atau kicap.
Oh ye, sambil detox santai sambil tu saya ambil juga supplemen detox shaklee untuk 
bantu lebih dari segi pembuangan toksik dan pembakaran lemak. Tapi yang ni versi bajet dan 
sangat mampu milik untuk anda yang usaha nak turunkan berat badan dan kempiskan perut.


Set Detox Untuk Ibu Menyusu.


BERMINAT NAK JOIN DETOX SANTAI?

Anda boleh terus klik link ini untuk terus ke whatsapp saya.

Sekiranya anda berminat nak join detox santai dengan konsultasi cara makan 
detox yang berkesan , anda boleh terus hubungi saya di talian 0145010786. 

Jom turunkan berat badan dan kekal sihat untuk keluarga! 






Post a Comment