Monday, October 9, 2017

Simptom Kencing Manis


Diabetes atau penyakit kencing manis merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi kandungan glukosa dalam darah) terutama selepas pengambilan makanan oleh penghidapnya.

Jenis Diabetes

Secara umumnya, penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai :
  1. Diabetes jenis I iaitu diabetes yang bergantung kepada INSULIN. Diabetes jenis ini dicirikan dengan kegagalan penghasilan INSULIN oleh pankreas.Biasanya penghidap diabetes jenis ini memerlukan suntikan INSULIN untuk pengawalan tahap glukosa dalam darah. 
  2. Diabetes Jenis II iaitu diabetes disebabkan kerintangan insulin/ penghasilan insulin yang berkurangan.Diabetes jenis ini boleh dikawal dengan memantau pemakanan, pengurangan berat badan, bersenam dan pengambilan ubat kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas.
  3. Diabetes Gestasi ialah diabetes yang dialami oleh wanita hamil.Diabetes jenis ini lebih kurang sama macam Diabetes Jenis II kerana masalah kekurangan penghasilan insulin ketika hamil. Hal ini kerana , insulin yang diperlukan adalah lebih untuk keperluan bayi sekali. Jika badan tidak mampu menghasilkan insulin tambahan untuk keperluan anak dalam perut, maka ibu akan mengalami paras gula dalam darah yang tinggi.

Simptom Gejala Kencing Manis

1. Kerap Kencing

2. Cepat rasa haus

3. Rasa lapar berlebihan

4. Penurunan berat badan secara mendadak

5. Penglihatan menjadi kabur.

6. Cepat rasa letih

7. Kebas tangan / kaki

8. Nafas berbau

9. Luka lambat sembuh

10. Masalah kulit

Jika ahli keluarga anda menghidap penyakit Kencing Manis, kemungkinan anda juga boleh terkena penyakit kencing manis sekiranya tidak menjaga pengambilan makanan dan kurang bersenam.

Kencing Manis bukanlah penyakit yang disebabkan kuman, bakteria ataupon virus. Tapi kencing manis terjadi akibat kekurangan insulin yang di hasilkan oleh tubuh. Oleh itu Cik Dila pesan supaya kita semua jaga kesihatan, banyakkan bersenam dan kurangkan pengambilan gula putih. 

bagi anda yang ingin berikhtiar dengan VIVIX shaklee, insyallah Vivix dapat membantu membaiki sel-sel yang dah rosak dalam badan dengan izin Allah kerana kandungan tumbuhan yang ada dalam Vivix dapat membantu. 


antara testimoni customer yang berikhtiar dengan VIVIX shaklee.

Tak salah jika mencuba kerana kesihatan yang ALLAH bagi ini tiada galang gantinya. 
nanti Cik Dila share kan cerita tentang kaki mak mentua Cik Dila yang hampir
 kena potong kembali pulih macam sedia kala asbab amalkan 2 BOTOL VIVIX sahaja.


klik : Daftar Ahli untuk pembelian produk shaklee dengan lebih jimat.

No ID : 1211873

Post a Comment