Monday, March 6, 2017

Kenapa Vitamin E Complex Shaklee Lebih Selamat Berbanding Vitamin E lain?

Di dalam buku " prescription For Longevity" yang ditulis oleh Dr.James Scala terdapat diskusi mengenai keselamat Vitamin E dengan terperinci. Secara global,terdapat lebih dari 1000 laporan perubatan berkenaan keberkesanan dan keselamat vitamin E. Kajian bertahun-tahun oleh University Harvard ke atas kedua-dua lelaki dan perempuan membuktikan vitamin E mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hampir 41% dan strok dengan 33%. Kajian juga membuat kesimpulan dos selamat adalah 3,200IU. VITAMIN E COMPLEX

1kg benih gandum + 500ml minyak sunflower + 8kg bayam + 500g badam = 400IU vitamin E

Diperbuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E , diekstrak d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabungkan dengan 8 jenis vitamin E ( alpha, beta , gama dan delta). Ianya adalah vitamin E yang paling lengkap dipasaran. Vitamin E comples juga mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E , memelihara membran sel-sel , sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan antioksidan dan melindungi retina.

MANFAAT UTAMA VITAMIN E COMPLEX

  1. Melindungi jantung - Pengambilan harian 800IU vitamin E untuk jantung yang sihat, melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolestril HDL , mengurangkan tekanan darah , menghalang platelet darah melekat ke dinding arteri, menghalang anemia hemolitik , penyakit jantung , dll.
2.  Mempertingkatkan kemampuan reproduktif - Kajian pada tahun 1924, mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600IU -800IU sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka. 

3. Anti-penuaan - 1 kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan , mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.

4. Antioksidan Yang Kuat - Pengambilan lebih dari 1200 IU sehari untuk antioksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksidasi iaitu katarak dan masalah penglihatan.

5. Kelestarian Tenaga - Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih

6. Memperbaiki Arthritis - Meningkatkan keanjalan alur darah, memperbaiki kitaran darah,merawat bahu kejang, pening, buasir , urat varikos, sakit sendi.

7. Menghalang keguguran - Merawat musculus pectroralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom monopous seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin dan keguguran. 

8. Membaiki parut- Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.


Sedikit Info berkaitan Kesuburan

Selenium -Supplemen Vitamin E pada Lelaki tidak subur : Kesan ke atas parameter air mani dan kadar kehamilan. 

" Kajian ini melibatkan 690 lelaki tidak subur dengan idiopathic asthenoteratospermia yang menerima tambahan harian Se ( 200 ug) dalam kombinasi dengan vitamin E (400 unit) untuk sekurang-kurangnya 100 hari.

hasilnya :

37% tidak respon
11% kehamilan spontan
52% mutu sperma lebih baik.

Kesimpulannya :
Tambahan Se dan Vitamin E boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai
 kesan bermanfaat dan perlindungan terutama pada motilitas sperma.

Post a Comment