Friday, September 2, 2016

Betul Ke Soya Tak Bagus?


 Pernah dengar orang cakap soya tak bagus?
Mesti pernah kan.

Bulan lepas saya ada dapat mesej di inbox facebook saya, seorang perempuan 
yang mengatakan dia takut nak makan soya sebab katanya soya ni 
bahaya dan boleh kena kanser.  

Masa tu dia ada komen di salah satu gambar yang saya post, dia tanya  dalam 
Vita C Plus shaklee ada soya ke?
saya jawab takde. Vita C diperbuat dari sitrus jagung.
saya cuba meneka kemungkinan dia ada alergik soya.
 Lepas tu dia bagitau dia tak ada alergik cuma takut nak consume
 mana-mana produk yang ada soya. 


ok, persoalan sekarang betul ke soya tak bagus? 
Hakikat sebenarnya , soya ialah sumber protein dari tumbuhan.

MONSANTO (syarikat multinasional pertanian bioteknologi ) telah mengawal hampit 90% genetik-gentik semua biji benih tanaman. Dan hampir 95% biji benih soya sebenarnya telah menjalani
proses ubahsuai genetik dan ianya merupakan salah satu daripada makanan yang sangat tinggi dengan bahan tercemar dengan pestisid ( racun perosak).

Soya juga tinggi dengan kandungan asid phytic yang mampu menghalang penyerapan mineral perlu seperti kalsum, magnesium , kuprum, besi dan zink. Diet yang mengandungi asid phytic yang tinggi juga menjadi punca kepada kadar malnutrisi ( kekurangan zat makanan) yang tinggi dalam kalangan penduduk negara dunia ketiga. Soya ini yang menyebakan risiko kepada kanser menjadi lebih tinggi!!

Sebab tu, sukar untuk kita memastikan soya tersebut dari sumber yang semulajadi dan selamat untuk dimakan. Jika terpaksa juga memilih sumber soya , pastikan soya yang dipilih adalah jenis organik dan dan pastikan memenuhi 7 kriteria penting untuk memastikan soya itu selamat.


TAHUKAH ANDA ?

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protin yang berasaskan kacang soya. Hakikatnya , pengasingan protin yang pertama ini dicipta oleh Dr Shaklee pada tahun 1970-an. Di mana kini banyak ujian klinikal yang telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui protin soya adalah faktor utama dalam penjagan kesihatan yang unggul.Energizing Soy Protein atau nama singkatnya ESP , merupakan sumber protein yang menggunakan kacang soya ( non - GMO) . Kacang soya diproses dengan kadar suhu yang rendah untuk menjaga kualiti soya dan dipantau rapi oleh IPP ( Identify Preserved Pogram).

Setiap tin ESP mengandungi 850g yang dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama. Selain itu, ESP mempunyai kandungan Glisemik Index yang rendah iaitu 39 , yang menjadikan ia sangat sesuai untuk penghidap diabetes.


satu hidangan ESP bersamaan dengan  :
2 kali ganda daging
4 kali ganda telur
6 kali ganda roti
12 kali ganda susu


JOM TUKAR SOYA ANDA KEPADA SOYA ESP ! 
100% SEMUALAJADI

terbukti selamat dan berkesan untuk penjagaan kesihatan yang optimum :)
Dapatkan segera sementara Promosi bulan ini. 

BELI 2 DISKAUN 5%
BELI 6 PERCUMA 1 No comments: