Sunday, August 28, 2016

7 Sebab Kenapa Tubuh Kita Memerlukan Vitamin Tambahan
Menurut pakar Nutrisi terkemuka, Dr. Ray Strand definisi
 gaya hidup sihat di era moden ini adalah 
MAKANAN SEIMBANG, SENAMAN DAN MAKANAN TAMBAHAN!


Di sini saya senaraikan 7 Sebab Utama Kenapa Badan Kita Perlukan Vitamin Supplement atau pun dalam bahasa mudahnya makanan tambahan.
1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya vitamin C & E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan.
 Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.
4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.


5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.


6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.
7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.
sebab itu, pentingnya VITAMIN TAMBAHAN untuk keperluan tubuh badan kita.

Ianya sekarang bukan lagi satu PILIHAN tapi
 satu KEPERLUAN yang semua orang perlu mengakuinya.

jika anda boleh memastikan tubuh mendapatkan zat dna nutrisi yang lengkap setiap hari, 
TAK PERLU DAH AMBIL VITAMIN.

Untuk kesihatan yang menyeluruh, 
boleh amalkan SET BASIC WELLNESS SHAKLEE :)
Post a Comment