Wednesday, June 8, 2016

Minuman Isotonik Sihat Tanpa Gula

MINUMAN ISOTONIK

Bila sebut pasal isotonik, mesti kita semua 
akan fikir minuman untuk bersukan kann?


ASAL USUL PERKATAAN ISOTONIK

Isotonik sendiri berasal dari kata iso (sama) dan tonik (tekanan), dengan kata lain minuman isotonik adalah minuman yang memiliki tekanan sama dengan cairan tubuh.

FUNGSI MINUMAN ISOTONIK

 Fungsi minuman isotonik di dalam tubuh sama dengan fungsi air yang pada umumnya perlu diamalkan setiap hari
Kita memerlukan 2 liter air kosong setiap hari,sedangkan kita akan kehilangan air biasanya 2-3 liter sehari untuk setiap individu.
Seperti yang telah dikatakan tadi bahawa fungsi minuman isotonik di dalam tubuh sama fungsinya dengan air kosong, namun yang membezakannya adalah tahap kecepatan rehidrasi.
Air putih atau air minum biasa yang biasa diminum mempunyai kemampuan rehidrasi yang lebih cepat berbanding dengan minuman isotonik.
  Menurut penelitian, orang yang diberikan minuman isotonik kecepatan rehidrasinya mencapai 73% sedangkan air putih hanya 65%.

BILA KITA MEMERLUKAN MINUMAN ISOTONIK?

Minuman isotonik mengandungi pelbagai mineral yang diperlukan oleh tubuh seperti, sodium, chloride,magnesium,kalsium, potassium dan sebagainya.

Manfaat utama minuman ini adalah untuk segera menggantikan cairan dalam tubuh yang hilang dikenali sebagai pengganti ion atau elektolit tubuh yang hilang.

Semasa melakukan aktiviti olahraga yang berat atau aerobik tentunyakita memerlukan tenaga yang besar dan membuatkan badan mengeluarkan banyak peluh.Hal ini terjadi kerana badan menjadi panas ketika beraktivit dan untuk menyejukkan suhu tubuh,maka peluh akan keluar.
apabila peluh dan air kencing yang keluar dari tubuh ketika respiration berlaku,dan tidak segera diganti maka akan menyebabkan tubuh kekurangan air(dehidrat).
jadi, kat sinilah peranan minuman isotonik untuk menggantikan air yang kekurangan dalam tubuh kerana aktiviti olahraga tadi.

PERBEZAAN MINUMAN ISOTONIK SHAKLEE

Performance Drink merupakan minuman sukan 
pertama bagi para atlet di Amerika Syarikat.

Performance Drink telah direka khas untuk para angkasawan NASA, Amerika Syarikat.
Para atlet bertaraf antarabangsa dan penggembara terkemuka memilih Performance Drink sebagai pilihan utama mereka kerana minuman ini telah banyak membantu mereka dalam mencipta rekod dunia baik dalam dunia sukan mahupun aktiviti penggembaraan.

UJIAN KLINIKAL

Ujian klinikal merumuskan eksklusif OptiCarb yang sudah dipatenkan ini akan meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga dan memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh.

Berbanding dengan minuman sukan yang lain,
Performance Drink mempunyai lebih 67% otot glikogen(sumber tenaga) dan meyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.


KEUNIKAN PERFORMANCE :
ELEKTROLIT + MINERAL


MANFAAT UTAMA :
1. Meningkatkan Daya Ketahanan Badan 
-Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.
2.Membekalkan tenaga & Daya Ketahanan Fizikal
- Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh.
3.Mencegah Penyahidratan
- Mengurangkan kehausan,mencegah penyahidratan, melembabkan kulit dan awet muda.
4.Mengekalkan Paras Gula
- Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan mempercepatkan sembuhan akibat kecederaan otot.

SIAPA YANG BOLEH AMBIL PERFORMANCE DRINK?

-Atlet
-Orang yang berpuasa
-Sebelum dan selepas pembedahan
-orang yang selalu tidur lewat
-selalu keletihan
-vagina kering
-cirit-birit
=tiada selera makan
-rendah paras gula
-pening

p/s : Performance Drink berperisa oren tiada gula, tiada gas dan sangat menyihatkan!


Jika anda ingin mendapatkan PERFORMANCE DRINK, 

insyallah, saya bantu anda.
Post a Comment