Wednesday, May 4, 2016

4 Petua Paling Mudah Untuk Tegangkan Kulit Muka

Apaaa???

Kulit kedut?
Kulit kusam?

OH NOOOOOO!😫Masalah kulit kusam dan kedutan di wajah sering menganggu ramai wanita.

Masalah penuaan semulajadi pada kulit wajah membuatkan ramai wanita tidak duduk diam dan berusaha untuk menunda penuaan kulit ini. Kulit muka yang tegang akan membuatkan anda sentiasa kelihatan awet muda.

Sebenarnya ada pelbagai petua tegangkan kulit muka secara semulajadi.

Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk tegangkan kulit muka yang boleh anda praktikkan dalam aktiviti seharian.

1. Tegangkan Kulit Muka Cara Pertama:

Buka mulut anda luas-luas. Lebarkan juga mata anda. Kembali semula kepada posisi normal. Lakukan teknik ini sebanyak lima kali dan ulang lagi sebanyak lima kali sambil menggerakkan kepala anda ke kanan dan ke kiri.

2. Tegangkan Kulit Muka Cara Kedua:

Tekan dahi anda berhampiran dengan kawasan rambut dengan jari-jari. Urutlah dengan gerakan ke belakang. Cara ini berkesan untuk menyamarkan kedutan di dahi anda, sekaligus tegangkan kulit muka.

3. Tegangkan Kulit Muka Cara Ketiga:

Buka mulut anda luas-luas, turunkan kepala ke belakang. Kemudian, buka dan tutup mulut seperti anda sedang mengunyah makanan. Lakukan sebanyak 10 kali.

4. Tegangkan Kulit Muka Cara Keempat:

Duduklah di depan cermin dan pastikan wajah anda memandang lurus ataupun tepat ke cermin. Tekan gigi atas dan bawah. Lebarkan bibir. Tahan dalam kiraan 10, kemudian kembali ke posisi normal dan ulang sebanyak 10 kali.

🔻Jika kulit wajah anda jenis kering:🔻
Anda boleh mengatasinya dengan masker. Buatlah masker daripada campuran air kelapa hijau, susu segar, putih telur dan satu sudu besar madu. Untuk mendapatkan hasil yang baik, pastikan anda melakukannya secara teratur.

🔻Jika kulit wajah anda jenis berminyak:🔻
Anda boleh menggunakan masker bengkuang. Gunakan masker daripada bengkuang yang dicampur dengan perahan limau nipis dan air limau nipis. Lakukan secara rutin dan minyak di wajah anda akan hilang sedikit demi sedikit. Wajah anda pasti akan jadi lebih cantik, anjal dan segar.

Sumber : PetuaDanKesihatan

Post a Comment