Thursday, September 15, 2016

Salah Satu Ciri Work At Home Mom



APA ITU WAHM ?

WAHM ialah singkatan bagi perkataan Work At Home Mom


Salah satu ciri seorang Work At Home Mom mestilah bijak menguruskan masa.
MASA sememangnya satu cabaran bagi kita yang bekerja di rumah ni.
sebab tu kena bijak mengurus masa dan kena ada DISIPLIN yang tinggi 
untuk membuat bisnes dari rumah.
Macam saya sendiri, selain bisnes shaklee saya juga belajar menjahit di rumah akak ipar saya.
Bukan bermakna hanya fokus pada bisnes sampai bende lain tak boleh buat.

Yang pasti ENJOY dalam bisnes! Hehehe
Ini yang saya terapkan dalam prinsip berbisnes supaya saya tak rasa bosan dan
 tak rasa ianya bukan satu keperluan untuk saya lakukan hari-hari. 

YES ! bisnes is my job cumanya hanya berlaku dirumah dan
tak perlu tempuh jammed setiap hari. hihi

saya ceritakan serba sedikit bagaimana saya menguruskan masa saya 
di rumah
Kebiasaannnya bila berkeluarga ni, suami adalah perkara yang perlu kita
 setelkan first sebelum lakukan tugasan harian. 

untuk mengelakkan seharian memegang phone , saya akan set schedule post untuk di up di Fb menggunakan apps buffer @ Hootsuite. Alhamdulillah apps ni sangat membantu saya. 
Paling best kita boleh schedule je post dan setkan masa untuk dipost. 
walaupon  masa tu kita tak online, ia akan automatik dipost sendiri.

Esok pagi , bila suami dah pergi kerja , saya akan set sikit-sikit post
 untuk keesokkan harinya. 
Lepas tu , sambil basuh baju saya update blog. 
Paling penting keje kat rumah ni kena konsisten sebab masa sangat flexible. 
Kadang kala tak dapat update blog petang , saya akan update pada waktu malam.

Lepas zohor, saya akan pergi rumah akak ipar yang tak berapa jauh dari 
rumah saya untuk belajar menjahit. Alhamdulillah dapat juga ilmu 
menjahit walaupon tak berapa mahir lagi. Insyallah nanti saya kongsikan hasil
 jahitan saya ye . Doakan impian nak bukak butik tercapai . Amiinn :)

Lepas asar biasanya saya balik ke rumah menanti suami pulang kerja. hehe .
 solehah tak isteri macam aku ni. Kalau rajin aku masak lebih aku tinggalkan
 untuk suami makan balik kerja tu. 
Kadang duk sorang-sorang jadi susah sikit nak masak sebab makan
 pon sorang-sorang kan. hihi

Apepon,
masa tu milik kita.
Kita yang bertanggungjawab menggunakannya dengan sebaik-baiknya. 👍😁
Nak berjaya tiada alasan untuk tidak bertindak.
DO IT NOW!
Kalau ada yang tak tahu nak bisnes apa, meh bisnes shaklee.
Duk rumah je tapi still boleh buat bisnes dengan anak-anak. 



Post a Comment