Monday, September 19, 2016

Detox Penting Atau Tak Penting Sebenarnya?


Bila sebut pasal detox , semua orang membayangkan ianya satu
 PROSES MEMBERSIHKAN USUS ATAU PROSES KURUSKAN BADAN

Ramai juga di kalangan kita menganggap detox ni penting sebab nak kuruskan badan.
Nak tahu detox ni Penting ke Tak penting ,

JOM TENGOK... 

Kebiasaan orang sekarang menganggap DETOX dengan cara:

- minum jus buah
- minum teh detox
- pakai patch detox yang tampal kat kaki

Hakikatnya , ini bukanlah pemahaman sebenar mengenai DETOX.

ANALOGI DETOX


Orang yang beranggapan Detox hanyalah bersihkan usus sahaja ibarat orang yang mementingkan ruang tamu sahaja padahal rumah tersebut penuh sampah ,busuk dan berulat. 

Masalah rumah busuk dan berulat ini takkan selesai selagi kita tak bersihkan KESELURUHAN RUMAH, bukan hanya ruang tamu sahaja. 

Walaupun  kita selalu bersihkan ruang tamu,  hakikatnya rumah kita tetap berbau busuk dan berulat.
sama macam konsep DETOX. 

PENGERTIAN DETOX YANG SEBENAR

Satu proses pembersihan dalaman untuk buang bahan toksik yang dah terkumpul dalam badan dan ianya bukan hanya melibatkan USUS sahaja tapi SELURUH TUBUH BADAN. Kebanyakkan toksin di bawa dan disimpan di hati (LIVER) dan OTAK.

DETOX adalah satu proses semulajadi pada tubuh manusia. 
Bila kita dilahirkan ke dunia , Allah dah siapkan sistem mekanisme DETOX yang sangat maju secara semulajadi yang mana kita tak perlukan bantuan luar.

Sistem detox yang UTAMA manusia diselenggarakan oleh HATI . 
Hati ni sifat dia , kalau rosak boleh regenerate(tumbuh) dengan sendiri.
Sebab itu ada orang yang derma hati.

Manusia harini masih terperangkap dengan masalah toxin yang sangat menebal.
kebanyakan baby harini majoriti dilahirkan mesti jaundise/ kuning .
Bacaan kuning ni dikenali sebagai bile pigmen ( bahan buangan yang tak keluar dari badan).
 Bahan buangan ini kena keluar dari badan melalui najis.Tapi baby baru lahir tak efisien
 nak buang, maka jadilah kuning.

Zaman dulu bila baby kuning,mak-mak kita jemur je dah hilang kuning. Tapi baby zaman sekarang bila kuning susah nak turunkan kuning dan ada yang sampai kena masuk NICU kerana kuning terlalu tinggi.

SEBAB APA?

sebab baby bila lahir je dah dipakaikan bedak yang wangi ( bahan kimia),syampu, losyen , minyak baby dah bermacam lagi yang mana hati baby kena bekerja kuat untuk singkirkan bahan buangan tapi ditambah pulak dengan toxin yang dia dapat dari bedak, syampu dan losyen tu.


Jadi , persoalan sekarang...

KENAPA PERLU DETOX ?


       bumi kita seolah-olah dah  disembur  dengan racun.
Dah terlalu banyak toxin yang bertebaran di sekeliling kita.

Bila sentuh mengenai isu makanan . Terlalu banyak isu pasal makanan ni.
contohnya :
  •  ikan yang tinggi merkuri,terdedah dengan pencemaran
  • ayam yang disuntik hormon 
  • buah -buahan dan sayuran di sembur seranggan perosak
  • bermacam jenis makanan junkfood
  • makanan yang diproses
Hal ini menyebabkan kita mengalami tanda-tanda yang menunjukkan 
toxin dah ada dalam badan .

Antara tanda-tanda kena DETOX:
  1. Mood swing
  2. Sembelit
  3. Masalah penghadaman
  4. Pening kepala
  5. Migrain
  6. Mata lebam
  7. Sukar tidur malam
  8. Nafas berbau
  9. Masalah kulit
  10. Berat badan naik mendadak
  11. Sakit otot
  12. Perut berangin dan sebu
  13. Craving makanan manis
  14. Susah nak fokus
  15. Mudah letih
  16. Ketagih kafein


DETOX Bukan Untuk Kurus

kalau perasan , orang yang diet mesti akan mengalami masalah yang berulang (rebounce) 
kerana tidak melalui proses detox yang mana membuang toksik yang terkumpul 
dalam badan yang boleh mengganggu penyerapankan nutrisi dan zat dalam badan.

Itu sebab anda akan mengalami kes gemuk berulang walaupon dah diet.
Dah elok turun 10 kg , naik balik 12 kg. 
Itu namanye diet yoyo. 
sebab tu, bagi sesiapa yang ada masalah berat badan dan susah nak turun 
saya lebih suka cadangkan untuk DETOX KESELURUHAN BADAN.


 7 DAYS MEAL PLAN DAN EAT CLEAN (PERCUMA) 



Kesan POSITIF Selepas DETOX :

1. Bertenaga
2. Mental alert
3. Berat badan sihat
4. Fokus
5. Pemikiran yang jelas
6. Tenang
7. Proses penyembuhan lebih cepat
8. Melambatkan penuaan
9. Kualiti tidur



Sekiranya anda ada mengalami tanda-tanda seperti yang saya senaraikan, 
Itu tandanya badan anda KENA DETOX!

hubungi saya untuk saya guide cara DETOX dengan Set Detox Shaklee dan 
7 DAYS MEAL PLAN untuk buang segala toksik dalam badan.

Post a Comment