Saturday, July 2, 2016

Tips Balik Kampung Berhari Raya 2016

Assalamualaikum. apa khabar semua?
hehe, harapnya masih bertenaga berpuasa! 
dah 27 Ramadhan dah kan,
cepatnya masa berlalu.
sedih plak Ramadhan nak berakhir, macam tak puas lagi puasa bulan ni. :(

okla, apepon lagi 3 hari je lagi nak raya kan?
macam mana persiapan raya korang?
hehehe.

 Menjelang lagi beberapa hari nak raya ni, mesti semua dah buat persiapan utk balik kampung kan. 
Of coz laa kan! Hehe
Ok, kali ni nak share sikit tips balik kampung supaya tak mengantuk
 dan selamat sampai ke destinasi yang dituju.

1. Pastikan check kenderaan di awal pagi sebelum memulakan perjalanan. check semua sekali.
kalau basuh lah kereta sekali bagi cantik nak balik raya kann. hehe

2. Rancang masa perjalanan agar tidak tergesa-gesa. lebih elok mulakan perjalanan di awal pagi utk elak jem.

3. Pastikan semua barang masuk kereta siap2 kalau boleh sehari sebelum memulakan perjalanan utk elak barang tertnggal. Kang tertinggal baju raya menangis tak berlagu laa kat bucu katil.
Hehe
5. Jangan memandu melebihi had laju dan lebih berhati2 dengan kenderaan yang lebih besar seperti lori. ni memang seram.

4. Pastikan sahur yang tinggi protein macam ESP utk bagi tenaga extra especially yang drive jauh dan minum air isotonik Performance drink untuk elak dehidrat / mengantuk sepanjang perjalanan.


minuman isotonik untuk kekal bertenaga dan elakkan dehidrat terutama nak drive jauh tu! 

Selamat balik kampung!
moga semuanya selamat sampai ke detinasi yang dituju.









Post a Comment