Thursday, July 21, 2016

5 Sebab Ibu Bapa Perlu Bekalkan Vitamin Kepada Anak-Anak



A N A K

satu anugerah yang tak ternilai harganya kalau nak dibandingkan dengan wang ringgit
dan menjadi kewajipan ibu bapa untuk memastikan anak-anak kekal sihat dan cergas.

Sebab hanya Allah yang MAHA PENYAYANG lagi BERKUASA sahaja
 yang boleh mengurniakan kita anak.
ada orang Allah tak beri rezeki anak,
ada orang Allah bagi pinjam sekejap je anak.

jadi, penting untuk ibu bapa galas tanggungjawab menjaga anak yang dilahirkan dengan sebaiknya.

bila anak sakit, ibu bapa wajib cari ikhtiar supaya anak sembuh.
pemakanan kepada anak-anak juga harus dititik beratkan supaya anak menjadi orang yang soleh dan mendengar kata ibu bapa.

Jadi, kat sini nak share sikit .
Kenapa ibu bapa perlu bekalkan Vitamin kepada anak-anak?

1. Anak memilih makanan. 

Zaman sekarang ni, anak umur 1 tahun pon dah pandai memilih makanan. Biasanya anak-anak ni dah pandai pilih bila makan kalau nampak hijau-hijau ni mesti tak  nak makan. Lagi parah kalau anak yang susah nak makan nasi, tapi dia lebih suka makan makanan yang tidak sihat yang mengandungi banyak pewarna dan perisa,
Ibu bapa kena bertegas ye dalam soal pemakanan anak-anak.kena bagitau apa manfaat kalau dia makan sayur supaya anak-anak jadi suka nak makan sayur. Boleh juga kreatifkan cara penyediaan makanan supaya kelihatan lebih menarik.


2. Makanan berkhasiat digantikan dengan makanan segera.

Kebiasaanya ibu bapa yang bekerja lebih cenderung membekalkan makanan segera kepada anak-anak disebabkan mereka tak sempat nak menyediakan makanan untuk anak-anak.

3.Air digantikan dengan cordial yang tinggi gula serta berasid.

Ibu bapa kadangkala terlupa bila dah terlalu busy, semuanya nak cepat sampai hari-hari bekalkan anak minuman yang kurang khasiat. lebih-lebih lagi kalau anak-anak yang bebas membeli minuman kesukaan sendiri, semestinya yang dipilih itu bergas dan tinggi kandungan gulanya.

4. Perubahan gaya hidup

Gaya hidup yang tidak sihat juga mempengaruhi tumbesaran anak-anak. Kalau dulu anak-anak bebas bermain petang-petang di taman permainan, tapi kini anak-anak hanya habiskan masa di rumah bermain gadget.


5. Persekitaran tercemar. 

Kalau tengok sekarang ni, susah nak cari udara yang bersih, Persekitaran bebas dengan asap-asap kenderaan, asap kilang dan sebagainya menyebabkan anak-anak mudah terkena penyakit.


Sebagai ibu bapa yang prihatin semestinya mengambil berat akan
 tumbesaran anak-anak supaya membesar dengan sihat. 
 Masa yang ada dengan anak kita gunakan 
sebaiknya supaya anak-anak tidak rasa diabaikan, 

begitu juga dengan pemakanan anak-anak, 
pastikan kita menyediakan makanan yang berkhasiat 
untuk anak-anak supaya dapat membantu tumbesaran 
dan memastikan anak-anak kita kuat antibodi supaya
 tidak mudah diserang penyakit. 



bekalan Vitamin CHEWABLE VITAMIN C 
 sangat penting untuk kekuatan imun badan anak-anak





VITALEA FOR CHILDREN juga bagus untuk
 memastikan nutrisi anak-anak lengkap 
dengan vitamin yang diperlukan.


ibu bapa bijak, anak cergas !


bagi yang berminat untuk order vitamin anak-anak syurga anda, 
jangan malu jangan segan untuk contact saya .







Post a Comment