Thursday, June 9, 2016

Tips Sahur Yang Sihat Dan Pantas!

SAHUR 
" makananan sahur semuanya bernilai berkat, dan janganlah kamu tinggalkan sekalipon hanya seteguk air, Allah dan para malaikat mengucapkan salam kepada orang yang makan sahur "

( hadis Riwayat Ahmad)


Semua orang mesti nak sahur yang ringkas dan simple kan. 
Tak perlu susah-susah nak bangun awal pepagi sangat untuk buat menu sahur. 
lagi2 bulan Ramadhan ni bulan fokus ibadah,
jadi save time bangun sahur boleh buat solat tahajud setiap hari.
Jangan pula tinggal sahur sebab sahur tu ada barakah nya. 

Sahur mestilah kena makan makanan yang berkhasiat yang mampu membekalkan tenaga sepanjang kita berpuasa. 
lagi2 kita memang memerlukan tenaga untuk buat kerja harian kan?

jadi, kat sini saya share sikit Tips Sahur Yang Sihat.

#1 Makan 3 biji kurma sebelum makan
-Kurma lambat hadam dalam perut dan membantu menahan lapar

#2 Banyakkan minum air kosong dan suam.
-masa sahur tu, elok banyakkan sedikit minum air
 kosong untuk elak kekeringan air dalam badan.

#3 Elakkan minuman berkafein
-Kalau boleh takyah ambil terus, sebab kafein mengikis nutrisi dalam badan

#4 Elakkan makanan/ minuman yang manis untuk elak dahaga

#5 Ambil minuman isotonik tanpa gas dan gula untuk kekalkan hidrat.
-boleh baca kat sini kenapa perlu amik minuman isotonik.

#6  Makan makanan yang tinggi protein dan berglisemik index rendah
- untuk membantu perut tahan lapar lebih lama

#7 Ambil banyak sayur-sayuran dan buah buahan 
- untuk serat dan bekalan vitamin dan mineral dalam badan.


Boleh amalkan tips Sahur Yang Sihat ini untuk supaya badan tak mudah letih dan kekal bertenaga walaupon berpuasa. 

atau

anda juga boleh amalkan set Ramadhan Shaklee yang melengkapi
semua tips yang saya nyatakan di atas tadi. :)





bagaimana cara untuk mendapatkan Set Ramadhan ini? 

mudah sahaja,



Post a Comment