Monday, June 13, 2016

Tips Menjaga Muka Daripada Cik Jerawat!


oh TIDAKKK!! jerawattt!!


hai, siapa tak kenal cik jerawat ni.
Remaja pasti kenal betul dengan apa yang dinamakan jerawat.

Jerawat?
yes! memang mengganggu sekali.
sebab tu lah kena cepat-cepat dihilangkan.
 sebab jerawat membuatkan muka nampak kotor , menyakitkan dan sangat merimaskan.
Jerawat juga membuatkan rasa kepercayaan diri menurun 
dan malu untuk keluar rumah.

untuk kelihatan lebih konfiden,
dan mengembalikan kepercayaan diri, 
jerawat mesti segera dihapuskan! hehe
bukan sahaja jerawat, tapi juga bekas2 jerawat.

haa, nak tahu tips hilangkan jerawat
 tanpa kesan parut?

#1 Pastikan wajah dalam keadaan bersih. 
- basuh muka kalau rasa macam dah comot sangat. 

#2 Jangan terlalu kerap pakai make up TEBAL.
- natural beauty is better ok!

#3 Basuh muka dengan BERSIH setiap kali pakai make up
- basuh betul-betul supaya segala make up tanggal dari kulit muka.

#4  CUCI wajah sekurang-kurangnya 3 kali sehari dengan air suam.
- gunakan pembersih muka yang sesuai untuk kulit wajah yang berminyak dan berjerawat. 
#5  Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku.
- MEMICIT jerawat akan menyebabkan kulit menjadi bengkak, merah dan berparut.

#6  Sering berganti TUALA pengelap wajah
- pastikan tuala tersebut lembut dan bersih

#7  Hentikan menggunakan MEKAP ketika wajah masih berjerawat.
- elakkan supaya jerawat tak bertambah teruk.

#8 Lindungi kulit dari SINAR matahari.
- meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum 
sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.

#9 Kurangkan MAKANAN yang pedas, berminyak dan berkalori.
- salah satu punca jerawat muncul

#10 Jagalah kebersihan tangan kamu.
- Jangan menyentuh muka dalam keadaan jari yang KOTOR. 
Sebaiknya bersihkan tangan sebelum menyentuh  muka.


MUKA merupakan kulit yang paling sensitif. 
Jadi ianya memerlukan penjagaan yang sangat teliti 
supaya muka kelihatan cantik berseri tanpa jerawat!

Semua orang nak muka yang licin tanpa jerawat kan?
haa, jangan lupa amalkan tips di atas.

Kalau rasa takut dan tak sure produk mana yang sesuai untuk muka,
boleh gunakan pencuci muka NUTRIWHITE ini. 
100% semualajadi yang diperbuat daripada 16 jenis tumbuhan semulajadi. 

MasyaALLAH! 
sangat jimat dan langsung takde bau tau!
pakai cinonet je , buih banyaaakkkk! 
lembut je rasa muka :)


jangka hayat :
dah masuk 4 bulan pakai dan still counting. hihi

dan boleh juga amalkan SET KECANTIKAN SHAKLEE 
nak cantik, jom mula dari dalam!




macam mana nak dapat kan? 
oh senang saje.







Post a Comment