Saturday, June 25, 2016

Set Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan


Hai, tengok ni! Hehehe
Ni lah SET MIGHTY 3 GEMS.
Apa benda 3 ni?
Set Mighty Gem ni terdiri dripada:
🌟ENERGIZING SOY PROTEIN
🌟PERFORMANCE DRINK
🌟MEALSHAKE

ok ,meh saya terang sesatu apa fungsi 3 Vitamin ni sampai jadi keperluan di bulan Ramadhan ni. 

Yang penting, 3 Stok ni mesti ada dalam rumah memasing tau, sebabnya depa ni membantu memberi tenaga extra dan membekalkan nutrisi yang mencukupi sepanjang berpuasa.

 ENERGIZING SOY PROTEIN
----------------------------------



Semua orang tahu ESP(nama pendek) ni adalah SOYA. 
TAPIIIII, bukan sembarangan soya tau. Ni soya berkualiti tinggi iaitu soya Non-Gmo, soya yang tidak diubah genetiknya, dan penjagaannya sangat rapi supaya kekal semulajadi gitu. 
kenapa minum ESP memberikan tenaga?
sebab Soya ESP ni mempunyai GI yang rendah yang mana GI yang rendah akan menukarkan makanan menjadi tenaga secara perlahan-lahan dan membuatkan kita kenyang lebih lama.Cuba kalau makan makanan yang tinggi GI macam nasi lemak ke roti canai ke, kejap je dah rasa lapar balik. 
jadi, Esp sangat diperlukan utk di ambil ketika sahur.
SANGAT SESUAI untuk orang yang ada kencing manis tau,
 jadi takde lah alasan tak puasa pulak ye! 

PERFORMANCE DRINK
---------------------------------
Performance drink memang saya ambik waktu berbuka je. sebelum ni pernah amik masa sahur sekali. Tapi rasanye lebih sodap bila minum waktu berbuka. 
Masa tarawih pon tak ngantuk ok! Hihi
kalau tak memang tak khusyuk rasanya solat tarawih bila mengantuk mai.hihi

kenapa kena minum Performance Drink masa bulan puasa?
Sebenarnya tak perlu tunggu puasa pon boleh je minum.
Performance Drink ni membantu mengekalkan bendalir dalam badan agar kekal hidrat.
Bila kita berpuasa, badan kita kekurangan air, jadi kalau kita tak mampu nak kekalkan air dalam badan rajin2 lah minum PD ni. hehe
tanda-tanda badan kita kekurangan air ialah bibir kering tekak rasa haus melampau.
so, minum je PD ni insyallah kurang rasa dahaga!

MEALSHAKE
--------------------

Mealshake , saya baru je minum mealshake.
bila mealshake dah sampai, terus bukak dan MASYALLAH sedapnya bau, hihi
nasib tak batal puasa. 

kenapa kena minum MEALSHAKE bulan puasa ni? 
Mealshake mengandungi 28 multivitamin yang membantu melengkapkan nutrisi dalam badan kita.Bila kita berpuasa, probability nutrisi yang kita dapat dalam makanan tak mencukupi. yelaa, masa makan pon terhad, jadi Mealshake membantu tubuh utk dapat nutrisi selengkapnya. 
Istimewa sangat, Mealshake ni memang menjadi kesukaan anak2 lagi2 mak2 yang nak train anak-anak berpuasa boleh lah bagi anak anda minum mealshake masa sahur.Insyallah lebih bertenaga dan tahan lapar. 

nilah sebab-sebab kenapa 3 stok Vitamin Ramadhan perlu ada di rumah.
semoga puasa kita puasa yang berkualiti, bukan hanya tidur dan tak buat apa2 sepanjang hari,

 Puasa jangan dijadikan alasan penat, letih dan sebagainya. 

jom ikhtiar! 




Friday, June 17, 2016

Produk Paling Disukai, Semestinya ESP!

Harini ramai sangat orang duk bercerita pasal produk favourite kann.
saya pon ada produk yang paling disukai.

Produk Favourite saya ni sangatlah
 popular dikalangan pengguna shaklee iaitu :



E N E R G I Z I N G   S O Y   P R O T E I N

nak tahu Kisah disebalik ESP ni?
masa memula consume ESP masa tu sangat tertarik dengan ALL IN ONE.
Nak hilangkan parut?
Nak kurus?
Nak cantik?
Nak kulit lembut macam baby?
Haa, minum je ESP.


Sekarang dalam tak sedar dah masuk tong ke 4 dah
 dan rasa banyak sangat manfaat ESP ni! Hehee😁

Bukan shj kulit bertambah lembut,
Paling ketara tumit pon dah cantik. 
Dulu kasar sangat sampai takut kenapa jadi gitu. Hehe. 
Nak sapu losyen memang tak istiqomah.
mujur dengan ESP ni jadi rajin nak shake2 sokmo! 😜👍


lagi2 bulan puasa ni memang sahur ESP je.
kenyang lebih lama perut pon tak pedih sepanjang puasa.

ESP memang terbaik! 
sumber protein tinggi yang berkualiti yang memang menjadi favourite semua orang!

Nak kulit cantik ?
Pastikan dapat protein yang berkualiti macam ESP.😘

Berminat?


Pencuci Muka The Best Untuk Tersayang :)

P E N C U CI    M U K A    T H E    B E S T!
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★



Hihi, tak sangka ada hikmah photoshoot kat kampung aritu.

Al kisah, si dia ni mempunyai masalah minyak muka yang agak teruk. 
Sebelum ni pernah guna macam2 jenis pencuci muka tapi satu pon tak jalan.
tak kurang2 jugak minyak kat muka.

One day, si isteri nak try pencuci muka Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser ni. 
Maka, dia pon nak cuba sama.hehe. 
Mana tahu ok kann? 
Lagipon jimat sangat siap boleh kongsi lagi. 
Pakai sikit je buih Masyallah banyakk woo!


Alhamdulillah, nampk kesan ketara bila minyak kat muka da kurang. 
Kalau dlu balik keje, dari jauh memang nampak muka berkilat2 sebab minyak.hihi.
Tapi skrg takde dah. 
Even kakak dia sendiri ada tegur muka dia dah nampak bersih skit. 
Tak macam dulu.

Yang paling nampak dia macam dah jatuh cinta dengan pencuci muka ni bila si isteri pi pogram hujung minggu maka 2 harilah dia tak dapat cuci muka.
Balik2 dia mengadu,
 " abg dah lama tak pakai pencuci muka tau, dah geli sgt dah dengan muka ni" .hehe.
Nilah pencuci muka kesayangan si dia 😘

Apepon saya happy sangat sebab dapat bagi yang terbaik utk orang yang tersayang. 
Yang pasti dijamin selamat, semulajadi dan berkesan.



Ada yang nak pencuci muka best ni jugak?
Anda juga wajib dapatkan satu! 

Memang the BEST!!!





Monday, June 13, 2016

Tips Menjaga Muka Daripada Cik Jerawat!


oh TIDAKKK!! jerawattt!!


hai, siapa tak kenal cik jerawat ni.
Remaja pasti kenal betul dengan apa yang dinamakan jerawat.

Jerawat?
yes! memang mengganggu sekali.
sebab tu lah kena cepat-cepat dihilangkan.
 sebab jerawat membuatkan muka nampak kotor , menyakitkan dan sangat merimaskan.
Jerawat juga membuatkan rasa kepercayaan diri menurun 
dan malu untuk keluar rumah.

untuk kelihatan lebih konfiden,
dan mengembalikan kepercayaan diri, 
jerawat mesti segera dihapuskan! hehe
bukan sahaja jerawat, tapi juga bekas2 jerawat.

haa, nak tahu tips hilangkan jerawat
 tanpa kesan parut?

#1 Pastikan wajah dalam keadaan bersih. 
- basuh muka kalau rasa macam dah comot sangat. 

#2 Jangan terlalu kerap pakai make up TEBAL.
- natural beauty is better ok!

#3 Basuh muka dengan BERSIH setiap kali pakai make up
- basuh betul-betul supaya segala make up tanggal dari kulit muka.

#4  CUCI wajah sekurang-kurangnya 3 kali sehari dengan air suam.
- gunakan pembersih muka yang sesuai untuk kulit wajah yang berminyak dan berjerawat. 
#5  Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku.
- MEMICIT jerawat akan menyebabkan kulit menjadi bengkak, merah dan berparut.

#6  Sering berganti TUALA pengelap wajah
- pastikan tuala tersebut lembut dan bersih

#7  Hentikan menggunakan MEKAP ketika wajah masih berjerawat.
- elakkan supaya jerawat tak bertambah teruk.

#8 Lindungi kulit dari SINAR matahari.
- meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum 
sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.

#9 Kurangkan MAKANAN yang pedas, berminyak dan berkalori.
- salah satu punca jerawat muncul

#10 Jagalah kebersihan tangan kamu.
- Jangan menyentuh muka dalam keadaan jari yang KOTOR. 
Sebaiknya bersihkan tangan sebelum menyentuh  muka.


MUKA merupakan kulit yang paling sensitif. 
Jadi ianya memerlukan penjagaan yang sangat teliti 
supaya muka kelihatan cantik berseri tanpa jerawat!

Semua orang nak muka yang licin tanpa jerawat kan?
haa, jangan lupa amalkan tips di atas.

Kalau rasa takut dan tak sure produk mana yang sesuai untuk muka,
boleh gunakan pencuci muka NUTRIWHITE ini. 
100% semualajadi yang diperbuat daripada 16 jenis tumbuhan semulajadi. 

MasyaALLAH! 
sangat jimat dan langsung takde bau tau!
pakai cinonet je , buih banyaaakkkk! 
lembut je rasa muka :)


jangka hayat :
dah masuk 4 bulan pakai dan still counting. hihi

dan boleh juga amalkan SET KECANTIKAN SHAKLEE 
nak cantik, jom mula dari dalam!




macam mana nak dapat kan? 
oh senang saje.







Sunday, June 12, 2016

7 Cara Terbaik Atasi Masalah Stress

STRESSSSS! 

kehidupan kita penuh dengan bebanan .
Bila kita salah menyelesaikan, maka beban tersebut tidak dapat diselesaikan. 
ibarat batu besar yang menghempap diri sendiri.
Dan lama kelamaan akan berlarutan dan menimbulkan STRESS.

Banyak faktor yang menyebabkan kita stress bergantung pada individu tersebut, 
mungkin ada setengah orang stress bila rambut asyik gugur je.
mungkin ada yang stress bila rumah bersepah. 
dan macam-macam lagi keadaan yang membuatkan kita stress.

TEKANAN @ STRESS

Tekanan / stress merupakan sebarang jenis perubahan yang 
menyebabkan rasa tegang fizikal, emosional dan psikologi.

Tekanan adalah fizikal serta mental.

Antara faktor yang menyebabkan tekanan:

1. kematian orang yang tersayang
2. kesakitan
3.masalah kewangan yang mendadak
4. kenaikan pangkat dengan tanggungjawab yang lebih berat
5. kerugian besar
6.Musibah yang menimpa diri.

dan banyakkk lagi.

jadi, sebagai respon kepada tekanan yang selalu berlaku kepada kita,
 menyebabkan badan kita secara automatik menambahlan tekanan darah,
 denyutan jantung , pernafasan, metabolisme, dan aliran darah ke otot.

Respons ini bertujuan membantu badan berreaksi secara pantas dan berkesan 
terhadap sesuatu keadaan yang tegang.

Namun, apabila kita sentiasa berreaksi terhadap keadaan yang banyak 
tekanan ( tak kira besar atau kecil) tanpa membuat persediaan dan penyesuaian
 fizikal, mental dan emosional untuk menangani, kita boleh mengalami tekanan yang boleh menjejaskan kesihatan.

sebab itu, kita perlu memahami unsur-unsur utama yang boleh 
membawa kepada tekanan dalam kehidupan seharian kita untuk mencegahnya.

CARA ATASI STRESS SECARA SIHAT DAN BERKESAN

#1 SENAMAN PERNAFASAN



bernafas membawa banyak manfaat selain untuk menghirup udara segar.
pernafasan mengoksigenkan darah yang membangunkan otak, 
melegakan otot dan mententeramkan minda.
Semasa menghadapi tekanan, pernafasan menjadi lemah dan pantas.
Bernafas secara kuat merupakan cara efektif untuk mengekalkan keadaan tenang.

Cuba lakukan :
TARIK nafas secara perlahan-lahan dan dalam-dalam dan 
HEMBUS secara perlahan-lahan.
insyallah ia akan membawa kesan positif serta merta.

#2 BERTAKAFUR

Apabila bertakafur seorang diri tanpa apa-apa gangguan, 
otak akan menjadi lebih tenang dan hormon tertentu akan dibebaskan.
Minda yang tenang dan lega membantu kita memikirkan beban yang ada.
Setiap hari, kita perlukan masa untuk bertakafur supaya otak lebih tenang dan 
bebas dari stress!

#3 TERAPI URUTAN


Terapi pengurutan mengurangkan denyut jantung dan melegakan tubuh badan.
Ia juga menambahkan kecerdasan minda.

#4 KELEGAAN OTOT


 meregangkan otot di seluruh badan membantu kita rasa tenang dengan cepat.
rehatkan diri dengan berbaring sambil merehatkan minda.

#5 MUZIK


Muzik merupakan terapi yang mendatangkan banyak faedah untuk kesihatan
bagi orang yang mengalami tekanan hidup yang teruk.
Muzik yang sesuai mampu mengurangkan tekanan darah, melegakan badan 
dan mententeramkan minda.

muzik yang beralun lembut dan tidak terlalu keras memberikan rasa tenang di minda 
dan membantu kita rasa lebih tenang dan gembira.

#6 PENGURUSAN MASA

Pengurusan masa sangat penting untuk mengelakkan diri terasa 
dibebani dengan pelbagai kerja harian.

1. kenal pasti kerja harian mengikut keutamaan.
2. Buat jadual agar dapat menyiapkan kerja mengikut keutamaan
3. Kenalpasti kerja2 yang membuang masa agar masa tidak dibazirkan 

#7 BANYAKKAN BERDOA 


kadangkala kita jarang berdoa kepada Allah agar dimudahkan urusan 
dan diberkati masa yang kita gunakan.
insyallah dengan berkatnya masa, kita dapat buat banyak kerja dengan senang hati.
Moga-moga penyakit STRESS tak hinggap dalam hidup kita dengan 
meminta pertolongan Allah. 
insyallah.


TAHUKAH ANDA?

VITAMIN B COMPLEX dikenali sebagai vitamin anti stress.



kalau rasa stress amalkan 2 biji sehari. 
insyallah membantu anda rasa tenang dan takde lagi stress! 


dapatkan segera!






Saturday, June 11, 2016

Cara Penjagaan Mata Supaya Kekal Sihat






Mata merupakan pacaindera yang sangat penting bagi manusia.
Namun kita selalu lupa serta mengabaikan penjagaan mata menyebabkan berlaku beberapa gangguan 
mata seperti sakit mata, mata penat, rabun dan lain-lain.
Bila umur semakin meningkat, kemampuan mata kita semakin berkurangan. 

Kita kena rasa bersyukur dengan mata yang Allah anugerah 
ini yang tiada nilai harganya.
Bayangkan kalau mata kita buta, apa yang kita akan rasa?
banyak nikmat yang kita akan hilang.
maka dengan itu, kita kena jaga anugerah Allah yang satu ini dengan sebaiknya.

MERAWAT MATA SECARA SEMULAJADI

1. Perbanyakkan makan buah dan sayur. 


- Carrot/ lobak mengandungi BETA CAROTENE yang mampu
 menjaga kesihatan dan kemampuan mata.


2. Pakai timun untuk merehatkan mata. 
- hiriskan timun dan letakkan di atas mata yang tertutup selama 10 minit,
Lagi segar kalau pakai sejuk-sejuk! 



3. Makan banyak sayur -sayuran berdaun hujau.
- Sayur berdaun  hijau kaya dengan LUTEIN dan ZEAXANTHIN, karotenoid yang dapat
mengurangkan gelap bawah mata dan keletihan pada mata.


4. Amalkan multivitamin seperti Vitamin C, E, B6 dan B12.


TABIAT BURUK DAN PERLU DIHINDARI 
UNTUK KESIHATAN MATA

1. Membaca di tempat yang kurang cahaya
2. Menonton Televisyen dengan jarak yang dekat
3. Bermain handphone dalam bilik yang gelap
4. Terlalu lama menghadap skrin komputer
5. Jangan amalkan menggunakan air titisan mata
6. Baca buku dengan jarak yang terlalu dekat.



TAHUKAH ANDA?

Pengambilan purata karotenoid lutein dan beta karotena adalah hanya 8mg.
Carotomax membekalkan lebih 13mg ( 21,500IU) karotenoid berfaedah ini.


Anda juga boleh mengamalkan vitamin Carotomax untuk kesihatan mata yang lebih baik.
Carotomax mengandungi 6 varieti karotena, diekstrak dari rangkaian
 sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat antioksidan seperti :
-rumpai laut,
-tomato
-biji anggur
- brokoli
-marigold
-epal
-kentang
-minyak sawit


boleh dapatkan segera dengan cara :




Thursday, June 9, 2016

Tips Sahur Yang Sihat Dan Pantas!

SAHUR 
" makananan sahur semuanya bernilai berkat, dan janganlah kamu tinggalkan sekalipon hanya seteguk air, Allah dan para malaikat mengucapkan salam kepada orang yang makan sahur "

( hadis Riwayat Ahmad)


Semua orang mesti nak sahur yang ringkas dan simple kan. 
Tak perlu susah-susah nak bangun awal pepagi sangat untuk buat menu sahur. 
lagi2 bulan Ramadhan ni bulan fokus ibadah,
jadi save time bangun sahur boleh buat solat tahajud setiap hari.
Jangan pula tinggal sahur sebab sahur tu ada barakah nya. 

Sahur mestilah kena makan makanan yang berkhasiat yang mampu membekalkan tenaga sepanjang kita berpuasa. 
lagi2 kita memang memerlukan tenaga untuk buat kerja harian kan?

jadi, kat sini saya share sikit Tips Sahur Yang Sihat.

#1 Makan 3 biji kurma sebelum makan
-Kurma lambat hadam dalam perut dan membantu menahan lapar

#2 Banyakkan minum air kosong dan suam.
-masa sahur tu, elok banyakkan sedikit minum air
 kosong untuk elak kekeringan air dalam badan.

#3 Elakkan minuman berkafein
-Kalau boleh takyah ambil terus, sebab kafein mengikis nutrisi dalam badan

#4 Elakkan makanan/ minuman yang manis untuk elak dahaga

#5 Ambil minuman isotonik tanpa gas dan gula untuk kekalkan hidrat.
-boleh baca kat sini kenapa perlu amik minuman isotonik.

#6  Makan makanan yang tinggi protein dan berglisemik index rendah
- untuk membantu perut tahan lapar lebih lama

#7 Ambil banyak sayur-sayuran dan buah buahan 
- untuk serat dan bekalan vitamin dan mineral dalam badan.


Boleh amalkan tips Sahur Yang Sihat ini untuk supaya badan tak mudah letih dan kekal bertenaga walaupon berpuasa. 

atau

anda juga boleh amalkan set Ramadhan Shaklee yang melengkapi
semua tips yang saya nyatakan di atas tadi. :)





bagaimana cara untuk mendapatkan Set Ramadhan ini? 

mudah sahaja,