Sunday, March 13, 2016

ESP PRODUK SOYA TERBAIKK!

ENERGIZING SOY PROTEIN atau nama popularnya dikenali sebagai ESP.

ESP sudah pon menjadi kegemaran ramai sekarang ni.
nak2 yang tengah mengandung tu sangat2 suka ESP ni sebab sejarah 
minum ESP ni membantu ibu hamil bertambah cergas 
dan bertenaga sepanjang kehamilan.
best ke best? hehe

persoalannya KENAPA ESP PRODUK SOYA TERBAIKK?

1.Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik.

haa, kenapa pulak kacang soya mesti tanam secara organik?
sebab kajian penanaman secara kimia ( bukan organik) akan menyebabkan  nutrisi makanan berkurangan.Dari segi kajian sudah pon terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.Jadi amatlah penting pesticides,fungicides dan herbicidies tidak digunakan sepanjang proses tumbesaran kacang soya ini.

2.Kacang soya mestilah Non GMO.( Tidak dihasilkan secara genetik).

ok, kenapa pulak soya mestilah non-gmo? 
sebab secara umumnya kacang soya yang jenis genetik ni adalah murah untuk dihasilkan 
( lebih kurang vitamin sintetik) dan kebanyakkan syarikat mencari dana untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik.Dr.Louis J.Pribly, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian bahawa toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

3. Soy Protein mesti mengandungi 9 asid amino perlu.

ciri ni amat penting sebab badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman, antibodi, enzyme.Jika salah satu asid amino ni hilang, imun badan boleh turun 30% dan banyak fungsi penting dalam tubuh akan terhenti atau terganggu.

4. Dalam proses pembuatan soy isolate,soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan alkohol.

Alkohol dah sah2 haram.kalau dicuci dengan alkohol akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88% kemusnahan tersebut.Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru2 & lain2.Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

5. Bahan anti-tyroid / anti growth substance mesti disingkirkan.

Soy yang mentah mengandungi " anti-growth", " anti-tyrosine" substance.Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature and restless leg syndrome.Cari brand yang mana menggunakan kaedah proses extract untuk menyingkirkan substance dalam masa yang sama mengekalkan highest level asid amino dan isoflavones yang mana sangat sensitif dengan panas.

6.Proses pembuatan Kacang Soya sebaiknya tanpa pemanasan.

Amino asid sangat sensitif dengan suhu yang panas.hasil kajian mengatakan " cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ASIDS. jika seseorang individu mengamalkan secara istiqomah yang kurang asid amino dalam diet sehariannya boleh menyebabkan otak tidak berkembang dengan baik dan hormon atau tisu badan tidak berkembang.

7.Soy Isolate mesti ditambah dengan kalsium.

Kajian/ artikal melaporkan serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang.oleh sebab itu unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dengan soy protein untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakkan pengusaha? pengeluar protein tidak menambah kalsium.


Berapa lama ESP sejak dihasilkan oleh Shaklee?

1972-2016 : 44 Tahun!

ESP Sumber Protein mantap keperluan asas badan yang sihat bertenaga

Ada 2 sumber protein yang kita boleh dapat dari diet seharian:
1. Protein dari sumber haiwan
2. Protein dari sumber tumbuhan


perbezaan sumber protein dari haiwan dan protein dari tumbuhan:

- Protein dari haiwan biasanya tinggi kandungan lemak dan kolesterol 
eg:- ayam, daging, telur, tenusu yang akan memberi sumbangan kpd peningkatan tahap kolesterol = meningkatkan risiko sakit jantung

ok, saya ambil contoh πŸ” ayam 

Ayam akan mengalami pelbagai suntikan bahan kimia yg banyak

Contohnya:
1. Suntikan hormon pertumbuhan - supaya cepat besar utk memenuhi kehendak pasaran. Pada hakikatnya umur ayam masih belum matang

2. Suntikan hormon utk tambah daging- daging banyak dan gemuk, supaya penjual dpt profit yg banyak.

3. Suntikan antibiotik supaya ayam tak mudah dapat penyakit


CADANGAN TUKAR KEPADA PROTEIN TUMBUHAN


Jadi, ESP adalah cadangan untuk bertukar kepada mendapatkan sumber protein 
dari haiwan kepada tumbuhan (kacang soya) 

Kenapa?

Kerana kacang soya ada 9 asid amino perlu yang badan tidak boleh hasilkan. 
9 asid amino ni adalah pelengkap kepada penghasilan protein yang sihat.


Dan kelebihan sumber protein dr tumbuhan ni adalah:-
πŸ’₯ tiada KOLESTEROL
πŸ’₯ kualiti yg sama dengan protein haiwan
πŸ’₯ ada satu keistimewaannya iaitu mengandungi ISOFLAVONES


APA PENTINGNYA ISOFLAVONES NI?

Isoflavones berfungsi :
1. mengurangkan risiko knser payudara dan kanser prostat.
2. melegakan gejala manapous




ANDA BERHAK BERIKTHIAR UNTUK MENDAPATKAN PROTEIN YANG TERBAIK.
Kesihatan adalah kualiti hidup sekeluarga.

berminat untuk mendapatkan protein yang sihat dan berkualiti?

PM 0145010786

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN

Post a Comment