Thursday, March 3, 2016

11 SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK

Baru-baru ni saya follow up seorang customer yang beli produk shaklee.
kebetulan bulan ni ada promosi ESP , jadi saya pon promo lah kat dia.hehe
sambil-sambil tu tanya khabar dan tanya camne lepas amik shaklee ni.
tahu tak dia cakap ape?

 * c = customer
Antara perbualan kami :

saya : camne sekarang makan shaklee? ok tak?

c : dah stop.

saya : kenape? tak sesuai ke?

c: sesuai je. tapi sayang buah pinggang.

s : aikkkkk, kenapa dengan buah pinggang? ada sakit ke time makan?

c: takdelah kurangkan makan ubat kalau tak perlu.

saya : ( dalam hati saya , sabar jelaa. ni bukan ubat. ni supplement) 


okla. maybe dia tak tahu apa beza ubat dengan supplement.
kalau rajin boleh buat research sendiri ye. Jangan malas tambah ilmu.hehe. sinis tak?

kena tahu, 

SUPPLEMENT adalah makanan nutrisi.

kami pengedar shaklee bukanlah anti perubatan.
tapi produk shaklee adalah makanan tambahan untuk nutrisi.

bila sakit tetap kena jumpa doktor untuk tahu sakit apa.
then baru laa option kita sama ada nak ambil ubat atau ambil supplement.

sakit bermakna badan kita kekurangan nutrisi tertentu.

ubat hanyalah untuk stopkan penyakit dan kita memang akan ambil ubat bila sakit jekan.
berbeza dengan supplement. kita ambil dulu untuk mencegah penyakit.
Insyallah dengan usaha menjaga kesihatan dengan mengambil supplement kita dihindari oleh penyakit.

haaa. tulah bezanya kawan-kawan.

ok, citer pasal
BUAH PINGGANG.
APA SEBENARNYA SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK?

Jom ikuti kisah pengalaman seorang doktor.

PENGALAMAN SEORANG DOKTOR. 





Recently terima beberapa call yang mencari doktor untuk jaga dialysis centre.

Excitedly, mereka kata sekarang ni doktor yang terlatih dalam dialysis ni macam goreng pisang panas.

High demand!!!
True Enough... Tapi apa maksudnya?
 Terlalu ramai pesakit yang perlu menjalani dialysis! 
Kes penyakit buah pinggang semakin meningkat, betul??

Cukuplah 13 tahun saya melihat arwah ayahanda tersayang menderita penyakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk 'Peritoneal dialysis'. Di operation utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain..

Being as a doctor is different. Tapi bila perkara itu berlaku pada anggota keluarga sendiri 

Then, baru kita betul-betul tahu, how they suffer!

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya tidak mahu ia berlaku lagi pada ibu, suami, anak-anak dan keluarga saya. Saya juga tidak mahu anda semua mengalami nasib yang sama. It's really PAINFUL! Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya..
Take Care Of Our Own Kidney!

Antara faktor yang merosakkan Buah Pinggang:

1• Kerap tahan kencing

2• Kurang minum air

3• Suka makan makanan masin

4• Suka minum minuman bergas.

5• Kerap kena jangkitan 'kencing kotor' (Urinary
Track Infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6• Kerap makan daging merah dan Seafood
(Tinggi Uric Acid)

7• Kerap makan Pil Tahan Sakit

8• Merokok

9• Obesiti

10• Alkohol

11• Penyakit Darah Tinggi dan Kencing Manis yang Tidak terkawal



Buah Pinggang Kita. Amanah Allah.
 jangan jadikan ia  sebahagian dari statistik Pesakit Buah Pinggang Kronik!



Tak pernah lagi kajian orang makan supplement boleh efek buah pinggang.
tupon kalau dia makan sesukahati tanpa cara makan yang betul!

sebab tu , kami di shaklee memang memberikan consultant percuma dan istimewa khas untuk customer kami.Haaa, rasa special tak jadi customer i. hihi

dan produk shaklee sudah pon diuji bertahun lamanya sebelum dijual.
bukan cap ayam punya produk tau. nak tahu lelebih kena PM saya nanti saya citer banyak-banyak sampai awak muak. hehe



 ada masalah kesihatan?
nak ikhtiar dengan supplement ?
SHAKLEE adalah supplemen terbaik untuk anda.

whatsapp 0145010786 sekarang!

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN

instagram : shakleebydieyla
Post a Comment